Vukoja o presudi Ustavnog suda: Ova će odluka imati duboke i dalekosežne pozitivne posljedice

„Ovom odlukom Ustavni sud BiH još je jednom potvrdio da je načelo konstitutivnosti naroda i njihove međusobne jednakopravnosti temeljno i natkrovljujuće načelo Ustava BiH te da s tim načelom moraju biti usklađene sve ostale ustavne i zakonske norme, pa tako i Izborni zakon BiH“, rekao je za Dnevnik.ba Ivan Vukoja član Instituta za društveno – politička istraživanja (IDPI) Mostar i član stručnog tima Bože Ljubića.

Podsjetimo, cjelovita odluka Ustavnog suda BiH o Ljubićevom zahtjevu još uvijek nije objavljena ali Ustavni sud BiH priopćenjem je obrazložio kako je djelomično usvojen zahtjev Bože Ljubića za ocjenu ustavnosti odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora izaslanika u Dom naroda FBiH. Vukoja je u ime IDPI-ja Mostar, uz Barišu Čolaka i Josipa Merdžu, u sklopu javne rasprave obrazlagao opravdanost i utemeljenost zahtjeva za ocjenom ustavnosti odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora izaslanika u Dom naroda FBiH.

Vukoja navodi kako će ova odluka imati duboke i dalekosežne pozitivne posljedice na ukupne društvene i političke odnose u BiH.

„Premda nemam uvid u cjelovit sadržaj odluke Ustavnog suda BiH, na osnovu sadržaja priopćenja za javnost i činjenice da sam kao član ekspertnog tima upoznat s meritumom zahtjeva dr. Bože Ljubića, smatram kako će ova odluka imati duboke i dalekosežne pozitivne posljedice na ukupne društvene i političke odnose u BiH“, kazao je Vukoja.

Smatra i kako je ovom odlukom Ustavni sud BiH još jednom potvrdio da je načelo konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti temeljno i natkrovljujuće načelo Ustava BiH te da Izborni zakon BiH mora biti usklađen s njime.

„Ovom odlukom Ustavni sud BiH još je jednom potvrdio da je načelo konstitutivnosti naroda i njihove međusobne jednakopravnosti temeljno i natkrovljujuće načelo Ustava BiH, te da s tim načelom moraju biti usklađene sve ostale ustavne i zakonske norme, pa tako i Izborni zakon BiH“, smatra Vukoja.

Dodaje i kako je sastavni dio konstitutivnost jednog naroda njegovo pravo na legitimno demokratsko predstavljanje u određenim institucijama.

„Sastavni dio konstitutivnosti jednog naroda je njegovo pravo na legitimno demokratsko predstavljanje u određenim institucijama, u ovom konkretnom slučaju u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH“, tvrdi Vukoja.

Smatra i kako je Ustavni sud BiH ovom Odlukom potvrdio da svaki narod čini zasebnu izbornu jedinicu iz koje se biraju predstavnici određenog konstitutivnog naroda u pripadajući klub Doma naroda PFBiH.

„Sasvim je opravdano tvrditi kako je ovom Odlukom Ustavni sud BiH potvrdio da svaki konstitutivni narod čini zasebnu izbornu jedinicu iz koje se biraju predstavnici određenog konstitutivnog naroda u pripadajući klub Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Mogućnost da pripadnici jednog konstitutivnog naroda biraju političke predstavnike drugog konstitutivnog naroda za institucije namjenjene kolektivnom predstavljanju (Domovi naroda, ali i Predsjedništvo BiH) ovom Odlukom Ustavnog suda BiH proglašena je neustavnom“, zaključio je Vukoja.