Veso Vegar – requ­ies­cat in pace

Priopćenje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine:
Uz izraze najdublje žalosti Glavno vijeće HNS-a BiH obavještava javnost da je prerano završio životni put voditelja našeg Ureda za informiranje Vese Vegara. Njegovoj obitelji šaljemo izraze najiskrenije sućuti.

Veso Vegar (1957. – 2016.) bio je među najistaknutijim javnim djelatnicima hrvatskog naroda u BiH koji su cijeli svoj život i sve svoje visoke profesionalne i osobne kvalitete bezrezervno posvetili interesima svoga naroda i zajednice u kojoj je živio. Rano je započeo karijeru novinara, prateći u izuzetno burnim i teškim vremenima dramatična zbivanja u BiH i Hrvatskoj, koja su prijetila samoj opstojnosti hrvatskoga naroda, kao i opstojnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Kao jedan od najistaknutijih hrvatskih medijskih profesionalaca u tim vremenima, imao je čast, kao glasnogovornik Hrvatskog vijeća obrane, svoj stručni i osobni kapacitet u punoj mjeri staviti u funkciju obrane svoga naroda i svoje dvije domovine. Na toj je dužnosti pružio ogroman doprinos borbi za afirmaciju istine o povijesnim događajima u kojima se određivala sudbina ne samo Hrvata i cijele BiH, nego i Republike Hrvatske.

Poslije rata obnašao je više javnih dužnosti, na kojima je također samoprijegorno pružao snažan doprinos stabilizaciji prilika u razorenoj zemlji, uz nepokolebljivu političku borbu za zaštitu legitimnih interesa Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH. Tako je, između ostalog, obnašao dužnosti u vrhovima hrvatske i bosanskohercegovačke diplomacije u kojoj je stekao rang veleposlanika, sudjelovao u tijelima izvršne vlasti među kojima se ističu dužnosti pomoćnika ministra obrane Federacije BiH i savjetnika člana Predsjedništva BiH, sve do funkcije predstojnika Ureda predsjedateljice Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH, najvišega tijela zakonodavne vlasti.

Sve te dužnosti obnašao je stavljajući političke interese i ciljeve svoga naroda ispred i stranačkih i osobnih interesa. Stoga je u potpunosti bilo logično što je svoj glavni politički angažman u posljednjem razdoblju ostvarivao kroz Hrvatski narodni sabor BiH, odnosno Glavno vijeće HNS BiH u kojem je obnašao funkciju voditelja Ureda za informiranje.

Prerano je napustio svoju obitelj, svoje suradnike i suborce, svoje dvije domovine i svoj hrvatski narod kojemu je nesebično davao cijeloga sebe. Svima nama u Glavnom vijeću HNS BIH bio je istinski prijatelj, prvoklasan suradnik, te velika potpora i inspiracija da ne posustanemo u zajedničkoj borbi za jednakopravnost Hrvata i opstojnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Odlaskom Vese Vegara, Hrvatski narodni sabor BiH ostao je bez jednog od svojih najdragocjenijih dužnosnika, koji nije samo imao iznimno važnu ulogu u formuliranju i provođenju politike HNS BiH, već je tu politiku u punom smislu riječi i živio. Ovaj gubitak nikada neće biti moguće nadoknaditi, a ublažiti ga možemo tek djelomice, združenim i samoprijegornim radom svih članova Glavnoga vijeća HNS BiH na ispunjenju onih ciljeva kojima je on beskompromisno posvetio svoj cjelokupni društveni i politički angažman.

Na kraju dozvolite mi da budem u ovom teškom trenutku za sve nas i osoban. Veso Vegar je bio moj savjetnik, odani suradnik i iskreni prijatelj. Bio je etičan i nesebičan, davao je sebe ne tražeći ništa zauzvrat. Kad čovjek fizički zauvijek odlazi s ovog svijeta najvrednije što može ostaviti iza sebe je ime koje ostavlja svojoj obitelji i prijateljima. Veso je bio dobar čovjek i to ime ostavlja svima nama koji ostajemo iza njega.

Neka nam lik, djelo i životni put Vese Vegara bude vječna inspiracija u borbi za punu jednakopravnost Hrvata u demokratskoj i europskoj Bosni i Hercegovini!

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora B i H
Dr. Božo Ljubić

 

Osmrtnica