Uzdol: Podsjećanje i počast hrvatskim žrtvama

UZDOL, 14.09.2015. Izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a predvođeno zamjenicom predsjednika HDZ BiH i predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupština BiH Borjanom Krišto, položilo je vijence i zapalilo svijeće na Uzdolu, kod Prozora – Rame i odalo počast u Memorijalnom centru za 29 hrvatskih civila i 12 vojnika HVO-a koje su mučki pobili pripadnici “Prozorskog bataljona” iz sastava tzv. Armije BiH 14. rujna 1993. godine.

Nakon položenih vijenaca i zapaljenih svijeća, izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a nazočilo je svetoj misi ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja koju je predvodio dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

Nakon služene sv. mise, uslijedila je molitva za pokojne u Memorijalnom centru, te je svečano položen kamen temeljac za spomen obilježje za Treću bojnu brigadu Rama i branitelje Uzdola.
Uzdol 2016 Borjana Krišto

I nakon 22. godine od strašnog zločina u Uzdolu, još nitko nije odgovarao za počinjeno zlodjelo. Pripadnici Armije BiH upali su u selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. godine i iživljavali su se nad tijelima ubijenih Hrvata. Najstarija žrtva imala je 87 godina, a najmlađa 10 godina.

Iako su Armija BiH i zločinci iz njihovih redova mislili kako će pokoljem Hrvata na ovim područjima zauvijek protjerati jedan narod, to se ipak nije dogodilo. Sve više ljudi se vraća u ovo mjesto, na svoja ognjišta te i na taj način odaju počast onima koji su izgubili svoje živote samo zato što su bili pripadnici jednog naroda.

Uzdol 2016 Borjana Krišto 2