Uz 23. obljetnicu HRHB

Čestitam svim Hrvaticama i Hrvatima 23. obljetnicu HRHB!

Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena. S obzirom na stanje države BiH i sve što se danas dešava i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banja Luke, Herceg Bosna je danas aktualnija nego ikada zadnjih 20 godina.

bozo_ljubic-sabor (1)

Herceg Bosna je aktualna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku jednakopravnost u BiH, već je Herceg Bosna aktualna i kao pravna i politička činjenica. Konačno, Herceg Bosna je i danas živa u mnogim zakonima, javnim poduzećima. Nadalje svi zakoni HRHB su i danas na snazi za sve one oblasti koje nisu uređene na razini države. To je, između ostalog, Zakon o državnim praznicima i blagdanima, na osnovu kojega mi danas obilježavamo ovu obljetnicu.

Herceg Bosna  je ugrađena u temelje i Federacije i Daytonske BiH, temeljem Washingtonskih i Daytonskih mirovnih sporazuma.

Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni  na štetu Hrvata mi politički predstavnici Hrvata, imamo političko utemeljenje tražiti rješenja za uređenje države po mjeri tri konstitutivna naroda.

Međutim, ako za to nema  volje niti spremnosti kod naših partnera iz druga dva naroda, onda sukladno međunarodnom pravu, imamo pravo tražiti vraćanje na stanje „status quo ante“ tj. na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna.

Zato pozivamo naše partnere s kojima dijelimo odgovornost za BiH da konačno odgovorno i u dobroj vjeri pristupimo razgovorima o preuređenju  BiH na principima Rezolucije EU parlamenta, „principima federalizma i legitimnog predstavljanja naroda“.

Pozivamo sve članove Hrvatskog narodnog sabora i naš narod na mobilizaciju do rješenja Hrvatskog pitanja u BiH jer je to i pitanje opstojnosti sam BiH u ovim granicama.

 

Pozivamo Republiku Hrvatsku, članicu EU i NATO da iskoristi sve raspoložive instrumente da se BiH uredi na način da se osigura hrvatska ravnopravnost i funkcionalnost. Za početak predlažemo da Hrvatska žurno zatraži priključenje Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Još jednom svim Hrvatica i Hrvatima želimo blagoslovljenu i sretnu  obljetnicu Hrvatske Republike Herceg Bosne, s uvjerenjem da ćemo uspjeti očuvati narodni politički subjektivitet Hrvata u B i H i život u nacionalnom i ljudskom dostojanstvu.

U Mostaru 27. kolovoza 2016.

Dr. Božo Ljubić

Predsjednik Glavnog Vijeća Hrvatskog narodnog sabora B i H