Tonino Picula: Bez adekvatno riješenog položaja Hrvata u BiH, ne možemo razgovarati o BiH kao članici EU

 

Bez adekvatno riješenog položaja Hrvata u BiH ne možemo ozbiljno razgovarati o BiH kao zemlji koju bi svi željeli vidjeti u EU, izjavio je zastupnik u Europskom parlamentu iz SDP-a, vladajuće stranke u Hrvatskoj, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-A žele, dodao je Picula, vidjeti funkcionalnu, višenacionalnu demokratsku zajednicu koja poštuje prava svojih građana, individualna i kolektivna, i koja može prosperirati svojim gospodarstvom. Sada su gotovo sva pitanja u BiH ozbiljno otvorena, uključujući i hrvatsko. Neki analitičari idu tako daleko da tvrde kako se baš u njemu najjasnije zrcale strukturne slabosti današnje BiH, kazao je Picula u intervju Večernjem listu.

Picula, kojeg mnogi vide kako nasljednika Zorana Milanovića na čelu SDP-a, kaže kako se u posljednje vrijeme situacija s BiH pokušava riješiti unutar Daytona.

-Prešutno je prihvaćeno da ne može jedan narod drugome birati političkog predstavnika na razini države. Ali taj se problem ne može rješavati “prosvjetljenjem” političkih opcija nego preciznim ustavnim jamstvima i zakonskim normama, kaže Picula.

Upitan što je riješenje za Bosnu i Hercegovinu Picula kaže kako je Daytonski sporazum bio dobar dokument o prekidu oružanog sukoba, ali ne može biti fundament za izgradnju države koja mora pomiriti brojne suprotnosti.

-Imam nekoliko prijedloga, ali se u ovom trenutku, zbog svoje pozicije, moram kloniti određivanja prema konkretnim rješenjima. Uglavnom, treba naći mehanizme za osiguranje jednakopravnosti, kako na središnjem državnom, tako i na ostalim razinama vlasti. Valja kvalitetno promijeniti izborni zakon, riješiti problem Mostara, te svakako osloboditi BiH korupcije i nedjelotvorne javne uprave, izjavio je Picula.

Odgovarajući na pitanje mogu li išta promijeniti predstojeći opći izbori u BiH Picula je kazao: -Kada bi sami izbori bili rješenje za narasle konfrotacije i zaostale probleme, onda bi BiH bila jedna od najdemokratskijih država na svijetu jer se izbori na najrazličitijim razinama redovno i korektno održavaju. Međutim, umjesto da donesu nešto novo, izbori samo cementiraju stanje kojim su građani sve nezadovoljniji. Čini se da ni ovi idući neće donijeti radikalno drugačiju političku sliku jer na izborim listićima ne vidim neke nove lidere sa svježim idejama i masovnom podrškom. Ali moguće je da će se zbog zaštite vlastite političke opstojnosti neki od lidera lakše dogovarati, odnosno teže izbjegavati konfrontaciju s problemima i fingirati rješenja.

Upitan je li hrvatski premijer i njegov stranački šef Zoran Milanović dobro odreagirao kada su bili nemiri u BiH Picula je odgovorio potvrdno.- Da. Otišao je tamo gdje je trebalo poslati poruku da Hrvatska podržava BiH, njen europski put, odnosno da nije za promjenu odnosa u toj napaćenoj zemlji na stihijski način koji može donijeti samo veće zlo.Neki su mu zamjerali što je otišao u Mostar.Njegova riječ je objektivno u Mostaru imala najveću političku težinu, kazao je Picula.

Dodao je kako je Hrvatska u prošlosti često griješila prema BiH. -Politika koja je podržavala separaciju dijelova BiH nije doživjela uspjeh, nego je izazvala vrlo ozbiljne i štetne posljedice. Onda smo imali fazu nekritičkog podržavanja struktura u BiH koje su navodno jamčile jedinstvo zemlje, ali to se također pokazalo kao politika koja konzervira sve tvorničke greške daytonskog sustava.

Naravno, bilo je i svijetlih trenutaka, od poticanja Hrvata u BiH da se na referendumu izjasne za BiH kao samostalnu i suverenu državu, primanja velikog broja izbjeglica i predanog pomaganja BiH da svlada euro-agendu. Ova Vlada je prva hrvatska Vlada koja artikulira politiku prema susjedima u kontekstu članstva u EU. U mojim kontaktima s dužnosnicima iz regije uglavnom se svi pozitivno izjašnjavaju o podršci Zagreba, kazao je Picula Večernjem listu./hms.ba/

a