Svečana akademija u povodu 21. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne

MOSTAR, 29.08.2014. Jučer je u Mostaru u Hrvatskom Domu Herceg Stjepan Kosača održana svečana akademija u povodu utemeljenja HR HB.

Svečanoj akademiju nazočili su predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko, predsjednik Glavnog Vijeća HZ HB Vladimir Šoljić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Željko Raguž, hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti, hrvatski akademici, gospodarstvenici, branitelji, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojne druge osobe iz javnog života.

Prije početka svečanosti izaslanstvo HDZ BiH predvođeno dr. Draganom Čovićem i izaslanstvo HDZ RH predvođeno Tomislavom Karamarkom položili su viijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

Na svečanoj akademiji nazočima su se obratili predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Željko Raguž, iz reda branitelja Nikica Tomić, predsjednik HDZ RH Tomislav Karamarko i predsjednik HDZ BiH dr.Dragan Čović.

Nakon što je na samom početku prikazan kratak video o uspostavi Hrvatske republike Herceg Bosne, prisutnima se obratio Vladimir Šoljić i rekao kako tamo gdje je Herceg Bosna djelovala Hrvati su opstali.

„Danas su Hrvati neravnopravni i to više niko ne osporava, pa čak ni u svjetskim centrima moći. Osvrnuvši se na činjenicu da se nije odustalo od namjere da Hrvatima drugi biraju predstavnike, jasno je poručio kako su oni neprijatelji Hrvatskog naroda i da su nemoralni, a svi oni koji ih u toj namjeri podržavaju, gori su od njih.”
Na svečanoj akademiji govorio je i predsjednik Dokumentacijskog centra Domovinskog rata Herceg Bosne Željko Raguž i Predsjednik udruženja dragovoljaca domovinskog rata Herceg Bosne Nikica Tomić.
Predsjednik HDZ RH Tomislav Karamarako rekao je kako je Herceg Bosna bila u funkciji obrane egzistencije Hrvata i njihovog opstanka na njihovim stoljetnim ognjištima u BiH.

karamarko gov

„Moramo imati isti odnos prema Hrvatima u BiH, kakav su imali bh Hrvati prema Hrvatskoj kad se branila njena neovisnost i sloboda. Osjetit će te taj novi impuls Hrvatske prema vama kad dođemo na vlast. Vi niste samo naša ustavna obveza, vi ste naša emotivna obveza, mi smo jedno tijelo i kad netko to tijelo udari na jedno mjesto boli cijelo tijelo, kazao je Karmarko.”

Oni koji nisu svatili težinu i važnost ovoga trenutka i oni koji nisu stavili svoje stranačke i materijalne interese u funkciju interesa hrvatskog naroda imat će povjesnu odgovornost rekao je Karamarko.
Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović pojedinačno je izgovorio imena svih haških optuženika dužnosnika Herceg Bosne te poručio:
„Vi ste dovoljno dali za hrvatski narod, vaš križ je toliko težak da nitko od vas nema pravo tražiti da vas dalje razvlačimo. Naša obveza je da vam pomognemo naša obveza je da prenesemo to na naše mlade ljude kako bi mogli dostojanstveno proslavljati druge obljetnice.”

vjenci

Osvrnuvši se na govor Tomislava Karamarka dr. Čović je istaknuo kako su BiH i Hrvatski narod strateški interes Republike Hrvatske, a ne samo obveza.

Po pitanju federalizacije zemlje dr. Čović je rekao da BiH vidi kao modernu europsku državu ustrojenu krož četiri federalne jedinice i u skorijem vremenu kao članicu EU, a federalizacija BiH treba riješiti pitanje hrvatskog nacionalnog ponosa i interesa u BiH, apsolutne, neupitne, nedvosmislene jednakopravnost svih naroda i građana BiH.