Svečana akademija povodom 25. obljetnice HZ HB

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače u Mostaru održana je 17. studenog s početkom u 18 sati, svečana akademija povodom obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Pored članova Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, svečanoj akademiji su prisustovali mnogi bivši i sadašnji dužnosnici i predstavnici hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, ratni zapovjednici, predstavnici udruga i gospodarstvenici.

Nazočnima se prvo obratio Vlado Šoljić, trenutni predsjednik Glavnog vijeća HZ HB, koji je istakao važnost Hrvata u stvaranju Bosne i Hercegovine.

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, nazočne je podsjetio na sudbonosne dane i odluke o utemeljenju HZ HB zahvaljujući kojima hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nije doživio sudbinu Vukovara kojeg se takođet ovih dana sjećamo.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović čestitao je godišnjicu Herceg-Bosne i rekao kako treba hvaliti sve ono dobro urađeno u to vrijeme, kao i sve one standarde i životne vrijednosti koje su se tada baštinile u HZ HB.

Uoči svečana akademije priređen je veliki vatromet s brda Hum i položeni su vijenci na spomen-obilježje svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Vijence su položili predstavnici Hrvatskog narodnog sabora na čelu sa predsjednikom HNS-a i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH na čelu sam generalom Antom Jelečom, te predstavnici Vlade Republike Hrvatske na čelu sa zamjenicom MVEP RH, Zdravkom Bušić.