Sastanak delegacije HNS-a s ravnateljem HRT-a

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Sabora RH i predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH prof.dr.sc. Božo Ljubić, član Odbora i član Predsjedništva HNS BiH Željko Raguž i voditelj Odjela za medije, kulturu i sport Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Ivan Vukoja, održali su sastanak danas u Hrvatskome saboru s ravnateljem Hrvatske radio televizije Kazimirom Bačićem. Tema sastanka bila je unaprjeđenje informiranja Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Na sastanku se razgovaralo o ulozi Hrvatske radio televizije kao javnog servisa, temeljem zakonskih i Ustavnih obaveza kao i temeljem Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske radio televizije. Sugovornici su se složili s potrebom širenja dopisničke mreže HRT-a u Bosni i Hercegovini (studij i dopisništvo u Mostaru i Sarajevu). Također je izložen prijedlog ravnatelju da je potrebno utemeljiti i dopisništvo u Beogradu. Mreža dopisništava je neophodna radi boljeg informiranja Hrvata izvan RH, ali i informiranja hrvatske javnosti o pitanjima od interesa za Hrvate izvan RH. Na sastanku se također razgovaralo o potrebi suradnje oko izrade novog petogodišnjeg Ugovora između Vlade RH i HRT-a te je dogovorena daljnja suradnja radi usvajanja što boljeg Ugovora, posebice radi pitanja Hrvata izvan RH.

Na sastanku je također predloženo uvođenje posebnog programa (kanala) na HRT-u koji bi emitirao sve programe iz vlastite proizvodnje, a koji bi bio prilagođen za Hrvate izvan RH.

Na sastanku je dogovoreno da će se nastaviti daljnja suradnja kroz formiranje stručnih skupina koje će voditi brigu o realizaciji svih pitanja koja su otvorena na današnjem sastanku.