Predstavljanje kandidata na listi HDZ za XI izbornu jedinicu

Ravnopravnost Hrvata i euroatlanski put BiH vanjskopolitički je prioritet HDZ-a i nove hrvatske vlade sa mnom kao premijerom na čelu, rekao je danas u Mostaru, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju kandidata ove stranke u 11. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor.IMAG1741

Plenković je kazao kako su dva HDZ-a imali ključnu ulogu u kordiniranju aktivnosti i lobiranju zahvaljujući kojima je BiH početkom ove godine uspijela podnijeti aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.- Posebno smatram važnim da je ta aplikacija podnesena u vrijeme predsjedavanja Predsjedništvom BiH dr Dragana Čovića, čime se pokazalo da su Hrvati predvodnici u euroaatlanskim integracijama BiH, kazao je Plenković.

Podsjetio je i sinnergijski učinak dviju stranaka i zasluge eurozastupnika HDZ-a u usvjaju Rezolicije Europskog parlamenta koja zagovara ustavnu reformu BiH na načelima federalizma, decentralizacije, supstidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

– Želimo pomoći u ustavnoj reformi kako bi se implementirala, ta načela, pomoći u obnovi gospodarstva i demografskoj obnovi, kako bi Hrvati ostali živjeti u svojoj domovini BiH, kao ravnopravan narod, kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čović zahvalio se Plenkoviću na svemu što je uradio ka zastupnik u Europskom parlamentu i u pomoći da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU. Kazao je i kako HDZ, kad je riječ o izborima za Hrvatski sabor, nema alternativu u BiH, te obraćajući se Plenkoviću dodao: “budite uvjereni da će iz 11 izborne jedinice HDZ imati sva tri zastupnika”. A onda , naglasio je, moramo raditi na tome da se za sljedeće izbore otvore konzularna predstavništva još barem u Srednjoj Bosni i Livnu, kako bi omogućili većem broju Hrvata- državljana Hrvatske glasovanje na hrvatskim izborima.

U domu HDZ-a pojedinačno se predstavilo 14 kandidata iz svih krajeva BiH, te iz drugih država, među kojima su bili i kandidati iz Austrije, Njemačke, Makedonije i Srbije. Voditelj liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici, dr Božo Ljubić, inače predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH, kazao je kako mu je cilj nastaviti svoj mandat u Hrvatskom saboru, kako bi se u hrvatskom parlamentu do kraja otvorilo hrvatsko pitanje u BiH.

-Republika Hrvatske, kao članica Europske unije i NATO-a i supotpisnica Daytonskog sporazuma ima sve istrumente doprinijeti da se Bosna i Hercegovina uredi na načelima federalizma i legitimnog političkog predstavljanja konstituitivnih naroda. Hrvatska također, treba ustrajati na tome da ima svog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira (PIC) kao supotpisnica Daytonskog sporazuma i zato što i prema svom Ustavu ima odgovornost za položaj Hrvata u BiH, kazao je Ljubić.

ljubić-b

Ljubić: Hrvatska treba biti članica PIC-a

Naglasio je i da će se kao zastupnik u Hrvatskom saboru zalagati za zaštitu hrvatskih branitelja u BiH i njihovo statusno izjednačavanja s hrvatskim braniteljima u RH, te za korištenje povoljnih kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za financiranje gospodarskih projekta na hrvatskim područjima u BiH, kako bi se zaustavilo iseljavanje maladih iz BiH.

Ustvrdio je i kako su ovi izbori za Hrvatski sabor utakmica između HDZ-a i onih koji su, kako je rekao, Hrvate izvan Hrvatske htjeli izbaciti iz Hrvatskog ustava i Hrvatskog sabora, aludirajući na SDP. HDZ je, bar sačuvao princip da Hrvati izvan Hrvatske budu predstavljeni u Hrvatskom saboru, a na nama je da taj princip sada sačuvamo i nadogradimo, kazao je Ljubić, te pozvao sve birače da glasaju za listu HDZ-a u 11. izbornoj jedinici kazavši da “svaki glas koji nije za HDZ je glas za SDP”.

obilazak

Inače na listi HDZ-a u 11. izbornoj jedinici uz voditelja liste dr Božu Ljubića, na drugom je mjestu Željko Raguž, potom dr Vjekoslav Jeleč, zatim Davor Čordaš aktualni ministar za raseljene i izbjegle u Vlade Republike Srpske i drugi.

Nakon promocije stranačkih kandidata čelnici dva HDZ-a Čović i Plenković položili su vjence i zapalili svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Mostara.

/ HMS/ /Ured za informiranje GV HNS/