Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora održalo 15. sjednicu

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora održalo je u petak, 24. veljače, svoju 15. sjednicu u Mostaru, na kojoj su raspravljali o raspravljalo o modelima izmjena Izbornog zakona BiH.

Raspravljalo se o modelima izbora članova Predsjedništva BiH, prijedlozima izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Dom naroda FBiH te o prijedlozima za izmjenu Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na presudu Ustavnog suda za Grad Mostar.

Predsjedništvo HNS-a usvojilo je najprihvatljivije modele koji će kroz promjene Izbornog zakona zadovoljiti osnovno pravo da Hrvati sami sebi biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti te relaksirati odnose na političkoj sceni među partnerima. Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora je otvoreno za sve razgovore oko ove teme.

 

Predloženi su sljedeći najprihvatljiviji modeli:

 

Model izravnog izbora članova Predsjedništva BiH

Izabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (1 Srbin) je kandidat koji je na izborima osvojio najveći broj glasova u Republici Srpskoj kao jednoj izbornoj jedinici.

Izbor dva člana Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije BiH (1 Bošnjak i 1 Hrvat) obavlja se iz Federacije BiH kao jedne izborne jedinice.

Unutar Federacije BiH kao jedne izborne jedinice definiraju se izborna područja A, B i C.

  1. U izborno područje A se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. godine, živi više od 2/3 bošnjačkog naroda.
  2. U izborno područje B se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. godine, živi više od 2/3 hrvatskog naroda.

C.Sve ostale općine (u kojima niti Bošnjaci niti Hrvati ne čine 2/3 stanovništva) se ubrajaju u izborno područje C.

 

Izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (1 Bošnjak):

  • Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je izabran kandidat koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području A+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području B+C.

Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (1 Hrvat):

  • Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH je izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području B+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području A+C.

 

Model popunjavanja Doma Naroda Federacije BiH

 

Model čije je rješenje bazirano na točnom izračunu „koeficijenta elektorskog glasa“ koji matematički precizno svakom konstitutivnom narodu (i ostalim) u svakoj županiji dodjeljuje točno onoliko glasova koliki je udio stanovnika tog konstitutivnog naroda (i ostalih) u nekoj županiji prema ukupnom broju stanovnika tog naroda u Federaciji BiH.

Dom Naroda Federacije BiH bi se popunjavao primjenom „elektorskog modela“:

  1. a) Izravan izračun mandata koje osvajaju liste u Domu Naroda Federacije BiH (bez organiziranja posebnih posrednih izbora …)
  2. b) Izbor zastupnika u Dom Naroda Federacije BiH putem ad-hoc sazvane skupštine svih izabranih zastupnika u županijskim skupštinama.

 

Predsjedništvo je ostalo kod ranijih modela pri izmjeni Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na presudu Ustavnog suda za Grad Mostar.

 

Komentirajući aktualnu političku situaciju, Predsjedništvo je čvrstog uvjerenja kako HNS unatoč raznim krizama na aktualnoj političkoj sceni, treba nastaviti politiku kojom će se ostvariti institucionalna jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

I dalje će se uporno zalagati da Bosna i Hercegovina nastavi svoj europski i euroatlantski put te da se na tome putu ostvari i jednakopravnost hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH.