Predsjedništvo HNS BiH raspravljalo o zajedničkom nastupu stranaka članica na općinskim izborima

Sj Preds HNS-a 23 5 1Prošireno Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) danas je na  sjednici nastavilo razgovore o zajedničkom nastupu stranaka sastavnica HNS-a na sljedećim općinskim izborima u Bosni i Hercegovini. Bilo je to upoznavanje i odnos spram pregovora koje su općinske organizacije imale po općinama na temelju zaključku s prethodne sjednice HNS-a.

 Sagledana je i komentirana cjelokupna situacija te je zaključeno kako su ostale tek par općina u kojima  se još vode razgovori u cilju postizanja dogovora.

Dogovoreno je da se do kraja tjedna, iz svake općine u kojoj su se stranke HNS-a prijavile za izbore, pošalje u tajništvo HNS-a pismeno očitovanje strukture stranaka, odnosno, koliko se stranaka prijavilo u pojedinim općinama i što je dogovoreno oko zajedničkog nastupa za općinska vijeća i načelnike, odnosno gradonačelnike.

Sljedeća sjednica Predsjedništva HNS-a načelno je dogovorena za 6. lipnja, tada bi se, konačno, trebalo utvrditi  proces zajedničkog nastupa.

Razgovarano je i o nazovu pod kojim bi koalicija stranaka HNS-a bila registrirana. Na idućoj sjednici će se odlučitii o nazivu buduće moguće koalicije.

Na sjednici Predsjedništva HNS BiH se razgovaralo i o izborima u Mostaru. Stav HNS-a je  da se izbori u ovom gradu trebaju održatio 2. listopada, kada i u cijeloj BiH, te da se ne smije dopustiti da Mostar bude iznimka. Stav HNS-a je da se treba povesti računa i oko organiziranja izbora u Travniku, u svim razgovorima koji će se voditi s partnerima, Travnik mora imati posebno mjesto.

Po završetku razgovora oko lokalnih izbora, Predsjedništvo HNS-a dogovorilo je i nekoliko operativnih tema u budućem razdoblju-

Predsjednik Predsjedništva HNS-a Dragan Čović izvjestio je nazočne o svom posjetu Međunrodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu, kao i o svom razgovoru s hrvatskim dužnosnicima i generalima koji već više od 12 godina provode u pritvoru.