Predsjedništvo HNS-a imenovalo Glavno vijeće

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH imenovalo je na danas održanoj sjednici, na prijedlog predsjednika Glavnoga viječa, voditelje dvanaest odjela Glavnoga vijeća.

Na čelu Odjela ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a nalazi se aktualni predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak. Odjel za financijska pitanja predvodit će nova ministrica financija FBiH Jelka Miličević dok će Odjela gospodarstva i dalje voditi Damir Ljubić.

Na čelu Odjela za prostorno planiranje, građenje, infrastrukturu i komunikacije će se nalaziti Predrag Kožul. Odjel međunarodnih odnosa predvodit će aktualni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, dok je voditelj Odjela znanosti i obrazovanja Ivo Čolak. Resor kulture, medija, sporta i informiranja vodit će Ivan Vukoja, dok je na čelu odjela za branitelje i socijalna pitanja te  koordinaciju nevladinog sektora Slavko Marin. Odjelom za analitiku i nacionalnu sigurnost ravnat će zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, dok će Odjel za iseljeništvo i dalje voditi Niko Marušić, a Odjel za II. Svjetski i Domovinski rat Ile Vrljić. Za tajnika Glavnog vijeća HNS-a izabran je Josip Merdžo.
Na sjednici Predsjedništva HNS-a predsjednik Glavnog vijeća Božo Ljubić iznio je okvirni program djelovanja  ovoga tijela. Planira se donošenje izmjena Ustava BiH, prvenstveno izbor članova Predsjedništva , izbor Doma naroda B i H, načini odlučivanja u domovima Parlamentarne skupštine B i H, izjednačavanje uloge domova naroda/vijeća naroda sa zastupničkim domovima u proceduri potvrđivanja Vijeća ministara i vlada entiteta , te načela  teritorijalne reorganizacije zemlje.

Naravno, program predviđa i izmjene i dopune Izbornoga zakona BiH konkretnije, izbor izaslanika u Dom naroda FB i H i Vijeće naroda RS, te općenito izmjene i dopune Izbornoga zakona s ciljem usklađivanja s planiranim ustavnim promjenama, kao sve ostale izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja diskriminacijskih odredbi.

Uz to pozornost će biti fokusirana i na provedbu odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru

Izmjene i dopune Zakona o vladama entiteta gdje bi se uvela promjena da za odluke iz nadležnosti vlada je pored opće većine nužna i najmanje jedna trećina glasova pripadnika konstitutivnih naroda članova vlada

Predložit će se i novi Zakon o RTV sustavu , Izmjene Zakona u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, Izmjene Zakona o prostornom planiranju i novi Prostorni plan (eventualno donošenje Okvirnog zakona na državnoj razini koji bi se pretežito ticao zaštite okoliša).

HNS je odlučio  zatražiti od disciplinskom tužitelja u VSTV preispitivanje istrage i rada postupajućega tužitelja  u slučaju ubojstva dvoje hrvatskih povratnika u selu Ratanj kod Kaknja, a u kojemu je tužena osoba priznala ubojstvo te da bi ta osoba na suđenju u županijskom sudu bila oslobođena odgovornosti.