Predsjednik HNS-a dr Dragan Čović nakon prisege s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović

Veselim se što sam ovdje. Poruka je bila veličanstvena!”, kazao je nakon polaganja predsjedničke prisege predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. predsjednik HNS-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović. Naš put k Europskoj uniji, k NATO-u ide preko Hrvatske k Bruxellesu.Predsjednik Čović jer dodao kako Bosni i Hercegovini jednostavno treba Republika Hrvatska, Zagreb, predsjednica Republike Hrvatske kao netko “tko će nam pomoći da lakše razumijemo neke odnose i u tom demokratskom svijetu i da što prije postanemo pridružena članica Europske unije”.
Članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović Kolinda Čović prisegasu na početku susreta čestitali predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović na preuzetoj dužnosti i poželjevši joj uspjeha u radu.
Tijekom sastanka zajednički je ocijenjeno da su odnosi između BiH i Hrvatske prijateljski i dobrosusjedski. Naglašeno je očekivanje za nastavak dobre suradnje.
Razgovarano je i o putu BiH k Europskoj uniji te aktivnostima i prioritetima bh. vlasti na tome putu. Predsjednica Republike Hrvatske je izrazila spremnost Hrvatske da pruži potporu i pomoć BiH na njezinom putu k Europskoj uniji.
Iz državničkoga govora nove hrvatske predsjednice Grabar Kitarović naglasiti treba njezin pogled na Bosnu i Hercegovinu i položaj hrvatskoga naroda:
„Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva jest položaj i zaštita hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Bosnu i Hercegovinu vidim kao državu triju jednakopravnih konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata. Želim svesrdno pomoći kako bi Bosna i Hercegovina učvrstila svoju državnost na temelju pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i o tome ću posebno skrbiti.