Predsjednik GV HNS-a BiH dr. Božo Ljubić razgovarao s predsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednicom Skupštine Srbije

Oslo Maja Srbija

Prvi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao u Oslu sa predsjednikom Hrvatskog Sabora i predsjednicom Skupštine Srbije
Prvi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Božo Ljubić održao je u Oslu, na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, odvojene sastanke s predsjednikom Hrvatskog Sabora Josipom Lekom i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.Tijekom susreta predsjednik Hrvatskog sabora rekao je kako je za Hrvatsku demokratska i europska BiH više od dobrog susjeda, dok je predsjednica Skupštine Srbije istaknula potrebu nastavka parlamentarne suradnje, naglasivši kako je za Srbiju temeljni cilj postati punopravnom članicom Europske unije (EU).

Dr. Ljubić je sugovornicima naglasio da BiH, kao složeno društvo i multietnička država u kojoj kojoj su srpski i hrvatski narod konstitutivni narodi, može biti funkcionalna i stabilna samo kao dogovor sva tri konstitutivna naroda. Istaknuo je, također, da u BiH postoji snažan konsenzus glede priključenja EU, ali i upozorio da je manjak institucionalnog kapaciteta u ispunjenju uvjeta predstavlja uzrok trenutnog zastoja u ovim integrativnim procesima.

Sugovornici su se složili da je interes svih zemalja regije članstvo u EU, te da postoji potreba međusobne suradnje i potpore u tom procesu, kao i suradnje na realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, energetike i zaštite okoliša.

S tim u svezi, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko obećao je svu moguću potporu Republike Hrvatske kao članice EU, istakavši da Hrvatska podržava teritorijalni interitet i suverenitet BiH, te naglašavajući potrebu da se ustavna pozicija hrvatskog naroda u BiH izjednači sa druga dva naroda.

I predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković također je naglasila kako Srbija podržava suverenitet i integritet BiH i potrebu da dvije zemlje surađuju na putu ka EU.

Dr. Ljubić sugovornike je upoznao s nadolazećim izborima u BiH, te iznio stajalište kako je nakon izbora cilj i očekivanje brza uspostava vlasti koja će imati jasan izborni legitimitet svih konstitutivnih naroda. (kraj)

a