Predsjednik Glavnog vijeća HNS dr. Božo Ljubić s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak u Mostaru s predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božom Ljubićem, koji je za novinare nakon susrata izjavio kako je njegov stav, ali i hrvatske predsjednice da je podrška Hrvatima da ostvare jednakopravnosti u BiH podrška i BiH jer su “Hrvati, bez obzira tko što mislio, ljepilo BiH i ne bi se smjelo dopustiti da to ljepilo ishlapi iz ove zemlje”.

Bozo_Kolinda_2015

Ljubić je napomenuo kako je s hrvatskom predsjednicom, uz ostalo, razgovarao o misiji i ulozi HNS-a u BiH koje je krovno i političko tijelo Hrvata u BiH i koje okuplja preko 600 izabranih i imenovanih dužnosnika na svim razinama vlasti.

“U ovom momentu, a to sam rekao i hrvatskoj predsjednici mi smo suočeni, ne samo sa činjenicom da Hrvati nisu u stanju izabrati legitimne predstavnike čak ni u institucije gdje zastupaju nacionalne interese po ustavu, kao što su Predsjedništvo i Dom naroda, već da im se zapravo pokušava oduzeti i pravo raspolaganja rezultatima svoga rada kroz nepravednu raspodjelu koeficijenata iz PDV-a, preko pokušaja da se uzurpiraju nadležnosti općina i županija(…) takve stvari HNS preko svojih 12 odjela definira i transferira prema institucijama u kojima u ovom trenutku, na sreću sjede legitimni predstavnici Hrvata”, ustvrdio je predsjednik GV HNS-a.

Dodao je kako se HNS-a želi izboriti za takvo rješenje BiH, koje će i Hrvatima u BiH omogućiti unutarhrvatski politički pluralizam, bez straha da će izgubiti mogućnost da sudjeluju u procesima kao tvorbeni konstitutivni narod.

Na pitanje je li hrvatska predsjednica pružila potporu radu HNS-a, Ljubić kaže kako sama činjenica da se s predstavnicima HNS-a sastala institucionalno, govori o tome da ona pruža potporu onome što HNS radi. Naglasio je kako je i u svjetskoj i domaćoj javnosti, a posebice hrvatskoj poznato da HNS radi u interesu BiH i zaživljavanju europskih vrijednosti u BiH i da je Hrvatima najviše stalo da BiH ubrzano ide prema euroatlantskim integracijam.

Ljubić je govorio i o povećanom iseljavanju iz BiH, posebice Hrvata, istaknuvši kako HNS želi EU i NATO dovesti u BiH i da nitko iz BiH ne bi trebao napuštati ovu državu.

“U tom smislu imamo punu podršku iz RH, a posebice hrvatske predsjednice”, dodao je on.

Hrvatsku predsjednicu su ispred Hotela Mepas, gdje se susrela s Ljubićem i Merdžom dočekali mnogobrojni građani Mostara s kojima se kratko rukovala i razmijenila par riječi. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se danas u Mostaru i sa mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem, a obići će i stari dio grada te razgovarati s građanima Mostara.