Predsjednik Čović s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki Moonom

Čović-Ban Ki-Moon1

NEW YORK, 28. 09. 2015.  Predsjednik HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović se tijekom boravka u New Yorku sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban-Ki Moonom, te se upisao u knjigu gostiju u zgradi Ujedinjenih naroda. Tijekom susreta razgovarano je o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i stanju u regiji po pitanju izbjeglica. Predsjedatelj Čović je zahvalio glavnom tajniku za sveukupan angažman UN-ovih agencija na pružanju pomoći stanovništvu u poplavama pogođenim područjima, kao i za napore koje Ujedinjeni narodi ulažu radi otklanjanja posljedica poplava. Razgovarano je i o zajedničkim projektima u okviru specijaliziranih agencija Ujedinjenih naroda.

Predsjedatelj Čović kratko se susreo i sa predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom. Razgovarano je o aktivnostima BiH na putu ka Europskoj uniji, te je iskazano zadovoljstvo zbog pozitivnih pomaka na tom putu. Izražena je potpora Rumunjske daljnjim aktivnostima BiH, s ciljem približavanja Europskoj uniji.

Predsjedatelj Čović nazočio je otvaranju Glavne debate 70. zasjedanja Glavne skupštine UN-a te prijamu koji je tim povodom organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama. Predsjedatelj Čović bio je gost i na svečanom ručku u čast voditelja država, koji je priredio glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.

Predsjedatelj Čović sastao se sa generalom Davidom H. Petraeusom, predsjednikom KKR Global Institute, koji je sastavni dio vodeće svjetske investicijske tvrtke KKR. Ova tvrtka, sa više od 40 godina iskustva u ovom poslu, upravlja ulaganjima u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara. Trenutačno investira u više od 80 tvrtki širom svijeta a u BiH je, zajedno sa Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), uložila oko 50 milijuna američkih dolara. Predsjedatelj Čović je istaknuo brojne mogućnosti ulaganja u BiH, te je iskazao potporu svim investicijskim projektima koji za cilj imaju poboljšanje uvjeta života građana BiH.