Predsjednik Čović na konfereniciji za novinare: Stranke HNSBiH pobijedile na svim područjima na kojima većinski žive Hrvati

Siguran sam da ono što smo ponudili kao ključno rješenje: reorganiziranje BiH, pokretanje BiH u jednom normalnom demokratskom procesu k EU je ključan zadatak za sve one koji će sjediti na svim razinama vlasti
MOSTAR, 13.10.2014. Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, dr. Dragan Čović održao je danas tiskovnu konferenciju, na kojoj su se analizirali izborni rezultati.
Predsjednik Čović je kazao kako će pokušati u par riječi kazati ono što smo sinoć možda propustili. „Kad je u pitanju mjesto na hrvatskog člana Predsjedništva BiH, naša procjena je bila 130 000 glasova, a vjerujem da ćemo to u konačnici i ostvariti, te poslati jednu vrlo snažnu poruku da stranke okupljene oko HNS-a BiH na čelu s HDZ-om i hrvatskim odgovorom u BiH, svima onima koji vole ovu zemlju, je bio prepoznat u konačnici od strane građana i ovom prigodom im se želim iskreno zahvaliti.
Svjesni smo da se danas u BiH teško živi, svijesni smo kakva je ekonomska, politička i svaka druga situacija. To moramo promijeniti, i zbog toga je taj rezultat značajniji i vrijedniji. Neizmjerna hvala svima onima koji su bili dio infrastrukture nama u HDZ-u i HNS-u radili na tome kako bi mogli svi skupa ostvariti ovako jedan veliki rezultat. S te strane jedna posebna zahvala Izbornom stožeru koji je sve ovo vodio. Naravno, na jedan poseban način ja bih se zahvalio svojoj Mladeži i Zajednici žena. Mislim da smo na taj način pojačali svoje općinske i županijske odbore i u konačnici ostvarili ovaj rezultat.
Ono što mene posebno veseli je rezultat koji smo ostvarili kao stranka odnosno koalicija HNS-a. Naša je pobjeda uvijerljiva diljem BiH te ide čak do nekih 80 posto. U svim većim sredinama kao što je Brčko, Orašje, Žepče, Vitez, Kiseljak, Široki Brijeg, Mostar, ta pobjeda je na razini 75-90 posto“, rekao je dr. Čović, te nastavio:
”Siguran sam da, kada nova vlast krene djelovati, imat ćemo 3-4 mjeseca iza toga rješenje Izbornog zakona i odluke Suda u Strasbourgu i vezano s tim odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar”, rekao je dr. Čović i dodao kako u BiH mora postojati povezana vlast zbog nadležnosti kako bi sve ključne odluke glatko prolazile bez ”međusobnih blokada između interesa”.
”U četiri godine moramo dobiti kandidatski status i sustići istočne susjede. Zapadni su već Europi i oni trebaju poznati da preko njih otvorimo snažnu komunikaciju s Bruxellesom”, rekao je predsjednik dr. Čović.
”Ja sam siguran da ono što smo ponudili kao ključno rješenje: reorganiziranje BiH, pokretanje BiH u jednom normalnom demokratskom procesu k EU je ključan zadatak za sve one koji će sjediti na svim razinama vlasti. Sasvim je izvjesno da se ovaj put vlast neće moći napraviti bez legitimne volje hrvatskog naroda.
Mi smo sada dobili veliku opomenu. Ja se nadam da su nju dobro prepoznali oni koji su se ponovno poigrali na nerazuman način. Ljudi koji su opet s ogromnim brojem glasova Bošnjaka pokušali utjecati na legitiman izbor ili nelegitimnog člana Predsjedništva, prema Hrvatima su neodgovorni, prema svom glasačkom tijelu i dobrim ljudima u BiH”, rekao je dr. Čović.
„Uvjeren sam kako će oni biti kažnjeni od improvizacija i da će u njima imati odličnu ilustraciju kada budemo razgovarali o odluci u Suda u Strasbourgu i kada budemo mijenjali Izborni zakon. Siguran sam da nikada više u izbore nećemo ući da netko strahuje hoće li 50-100 tisuća glasova jednog naroda biti usmjereni ka drugom da bi upravljao političkim procesima u BiH i tako pravio nove zastoje. Nova kriza je evidentno bila svrha svega i ja sam uvjeren da smo je izbjegli”, rekao je dr. Čović.
Istaknuo je kako se čuo i sa ostalim predstavnicima stranaka, razgovarao je sa Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončičćem i Bakirom Izetbegovićem.
”O koaliciji je neodgovorno pričati. Legitimitet naroda određuju glasači. Prepoznat ćemo kapacitet nakon konačnih rezultata i u sljedećih nekoliko dana ćemo dogovarati partnerstva na svim razinama vlasti”, rekao je dr. Čović.
HNS ima jasnu strukturu i da u njemu imaju mjesta oni koji žele dobro BiH i HNS-u, ali i poručio kako ”svi avanturisti koji se žele u bilo kakvom privatnom interesu odreći identiteta hrvatskog naroda nisu na dobrom putu”.
”Siguran sam da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci napraviti vlast, siguran sam da ćemo to uspjeti do kraja godine. Ako to uspijemo mi smo na pravom putu da krenemo rješavati životne probleme naših ljudi”, zaključio je predsjednik dr. Čović.