Orašje: Dr. Dragan Čović i Dr. Božo Ljubić razgovarali s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom

Predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a i predsjedatelj Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH  dr. Božo Ljubić razgovarali su danas s izaslanstvom Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Josipom Lekom u Vladi Županije posavske u Orašju.

-Došao sam u susjednu, prijateljsku, partnersku zemlju BiH. Peti puta sam u posjeti BiH koja je realizirana sa bogatstvom susreta i razgovora. Istaknuta je trajna prijateljska i partnerska veza dvije države. Hrvatska i BiH imaju iste interese kada je u pitanju putovanje BiH u EU i NATO, a Hrvatska podupire taj put. Razgovarali smo i o drugim vidovima suradnje kroz koridor Vc u razgovorima su isticani trajni problemi vezani za Posavinu posebno kada je riječ o poplavi koja je drastično pogodila ovaj dio BiH, a osobito Posavinu koja bez pomoći teško može sama nastaviti put razvoja. Zahvaljujem  predsjednicima oba Doma Parlamentarne skupštine BiH koji su mi iskazali čast dolaskom, te što smo razgovarali sa delegacijom Hrvatskog sabora. Izbori su uskoro u BiH, a to je unutarnje pitanje BiH i mi sa stajališta RH možemo samo reći da očekujemo da legitimni predstavnici svakog konstitutivnog naroda uđu u predstavnička tijela i zakonodavne i izvršne vlasti. Time se jača pozicija BiH i podižu demokratski standardi što je u interesu sva tri naroda. Neka izbori proteknu u miru i pošteno i politički i demokratski. Suradnja dviju država nije završena, nastavljamo je kroz gospodarsku suradnju, a tim su povodom ovdje bila tri predstavnika eminentnih tvrtki: Podravke Vindije i TDR koji su najavili ozbiljne pregovore u poslovnoj suradnji na području BiH, pa i Posavine. Ovaj je posjet sa stajališta Sabora plodonosan, potvrdio je prijateljske odnose dvije zemlje i nadam se da ćemo tako nastaviti, kazao je u Vladi Županije Posavske u Orašju u završnoj izjavi nakon dvodnevnoga posjeta Posavini predsjednik Hrvatskoga Sabora Josip Leko.

-Na poseban način smo  zahvalili Josipu  Leki što je izabrao upravo ovo područje za mjesto radne posjete,koje je osobito stradalo u poplavama. Republika Hrvatska je od samog početka poplava u BiH pokazala na najbolji način što znači imati zemlju prijatelja u susjedstvu jer da toga nije bilo sigurno bi imali puno više žrtava i na ovome prostoru. Stoga još jednom javna zahvala RH i na poseban način predsjedniku Leki što čini da naši odnosi budu dobrosusjedski i da lagano BiH pozicioniramo kao strateškog partnera za RH, kazao je u Orašju dr. Dragan Čović.

Dr. Božo Ljubić,  osvrnuo se na predstojeće izbore u BiH i uznio očekivanja da će oni dati legitimne predstavnike iz sva tri naroda u BiH.: „Kao čelnik HNS-a ovaj posjet smatram kao izraz podrške RH unutarhrvatskom zajedništvu na temeljnim nacionalnim pitanjima. Nadam se da će ovaj posjet pomoći poboljšanju odnosa BiH i Republike Hrvatske, kao i unutarhrvatske suradnje dvije države“.

Predsjednik Vlade Županije Posavske mr. Marijan Oršolić izrazio je u ime domaćina skupa zadovoljstvo što je Vlada Županije Posavske bila domaćin visokim gostima iz RH, te među ostalim naglasio: „Važno je osigurati što bolju i čvršću suradnju gospodarstvenika sa naše županije i gospodarstvenika iz RH s obzirom da je BiH jedan od većih gospodarskih partnera RH. U ime Vlade i tri općine pozivam sve ugledne tvrtke iz RH na ulaganje u tri posavske općine. Spremni smo biti jedan dobar partner svima iz Republike Hrvatske koji će doći spremni na ulaganja:“