Održana sjednica Odjela za analitiku i sigurnost

Odjel za analitiku i nacionalnu sigurnost, koji djeluje unutar Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine održao je redovitu sjednicu u Livnu.

Na sjednici je razmatrana aktualna situacija u svjetlu političkih događanja u BiH te se govorilo o njihovoj refleksiji na stanje sigurnosti u nasoj zemlji.

Članovi Odjela razmatrali su i o određena zakonska  rješenja koja su u fazi pripreme na razini Federacije BiH. Stav članova Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a koji će biti i smjernica za dužnosnike koji dolaze iz stranaka koje tvore HNS jeste da svaka od zakonskih rješenja moraju biti u skladu s Ustavom FBiH i da ne postoji bilo kakav prostor za eventualni  prenos nadležnosti sa županija na federalnu razinu.  Podsjećamo sve aktere na zakonska rješenja u BiH kojima je definiran daljnji  pravac reforme policije u BiH koji će biti reguliran nakon reforme Ustava BiH.

Na sjednici Odjela za nacionalnu sigurnost  HNS-a razmatrana  su i nedavna zakonska rješenja kojima je regulirana kontrola oružja i municije. Ovom prilikom istaknuto je kako se  prilikom donošenja zakonskih odredbi u ovoj oblasti postupalo u skladu s direktivama Vijeća Europe.

Članovi Odjela razmjenili su informacije i o međunarodnim projektima koji omugućavaju nadležnim agencijama da kroz kvalitetne projekte jačaju svoje kapacitete, a sve s ciljem adekvatnog odgovora na cijeli spektar sigurnosnih izazova s kojima su suočene sigurnosne agencije.