Održana 13. sjednica Glavnog vijeća HNS BiH

U prostorijama Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine koje se nalaze u Mostaru u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, održana je 17. studenog 13. sjednica Glavnog vijeća HNS BiH.

Na sjednici su teme bile: 25. obljetnica HZ HB i transformacija RTV sustava u BiH.

Sjednica je službeno započela u 15:40, a nakon sjednice je upriličena konferencija za sve prisutne novinare.

Na konferenciji za novinare predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je kako je Hrvatska zajednica i Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila legitiman i legalan oblik organiziranja Hrvata i ostalih na prostorima gdje su Hrvati bili većina, s ciljem organiziranja civilnog života i obrane hrvatskih područja, ali i Bosne i Hercegovine.

Na taj način, kako je kazao, Hrvatska zajednica i Hrvatska Republika HB ostaje trajna inspiracija, zalog i obveza današnjih i budućih generacija hrvatskih političkih predstavnika, da istraju na preustroju BiH.

Voditelj Odjela za kulturu, medije, sport i informiranje HNS-a Ivan Vukoja predstavio je Nacrt prijedloga transformacije Javnog RTV sustava BiH, jer kako je kazao, postojeći sustav ne uvažava osnovno temeljno načelo konstitutivnosti.

Voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a BiH Bariša Čolak govorio je o Odluci Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH po kojoj je od četiri suca za Općinski sud Čitluk imenovan samo jedan iz reda hrvatskog naroda, iako u općini Čitluk hrvatsko stanovništvo čini 97 posto populacije.