Održan Hrvatski narodni sabor u Mostaru

Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora održano je u Mostaru. Uz dva  HDZ-a, prisutni su bili i predstavnici još osam manjih stranaka okupljenih oko njih.

Nije bilo predstavnika stranaka koje čine vlast u Federaciji BiH,  kao ni predstavnika međunarodne zajednice.

Usvojena je deklaracija u kojoj je navedeno da je Institucionalno i administrativno-teritorijalno rješavanje jednakopravnosti tri bosanskohercegovačka konstitutivna naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba najznačajnije i najzahtjevnije pravno-političko pitanje u BiH.

Istaknuto je da je Bosni i Hercegovini potrebna temeljita reforma Ustava, odnosno novi model institucionalnog i upravno-teritorijalnog uređenja, kao i pravo svih građana/državljana da biraju i budu birani.

‘Majorizacija nad Hrvatima’

Na zasjedanju HNS-a opet je rečeno je kako se u BiH provodi majorizacija nad Hrvatima, koja se ogleda u tome da na određenim razinama vlasti tom narodu pripadnici drugih naroda biraju političke predstavnike.

“Deklaracija je odraz raspoloženja, evidentno, većinske volje hrvatskoga naroda, prepoznate kroz HNS i jedanaest okupljenih stranaka oko njega i produkt trenutne aktualne političke situacije u BiH i uopće političkih odnosa u BiH”, ocjenio je predsjednik HNS-a BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nakon Sabora, javlja Fena.

Prema Čovićevim riječima, HNS je danas preuzeo ulogu da u potrebi za jedinstvenim stavom, ovo tijelo ubuduće donosi odluke, kako je kazao, bez obzira koja je stranka u pitanju ili koja snaga iza nje počiva.

“Poruka je i obveza svima nama da u realizaciji ovih zacrtanih ciljeva u Deklaraciji trebamo biti spremni i žrtvovati određene sujete, pa i određene stranačke autonomije tamo gdje to strateški interesi od nas traže”, kazao je predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a BiH i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić.

“Ovo je poruka i našim partnerima iz druga dva konstitutivna naroda, te svim građanima BiH i međunarodnoj zajednici da u nama imaju partnera da BiH konačno učinimo samoodrživom i da je kao takvom izgradimo kroz korjenitu ustavnu reformu koja će pitanja tri konstitutivna naroda riješiti na jednak način i unstitucionalnom i u teritorijalnom smislu”, zaključio je Ljubić.

O reakcijama

Na upit kakve rekacije očekuje nakon što je Sabor predstavljen kao novo predstavničko tijelo, Čović je ponovio da je poruka jasna i međunarodnoj zajednici i predstanicima druga dva naroda, “da svi koji žele stabilizirati političke, a prije svega ekonomske i socijalne probleme u BiH moraju uvažiti činjenicu i realnost da hrvatski narod mora biti ustavno jednakopravan s bošnjačkim i srpskim narodom u BiH”.

Hrvatskom narodnom saboru (HNS) prisustvovalo je  600 izaslanika, te oko 150 gostiju – predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, službenih predstavnika katoličke crkve u BiH, Kliničke bolnice (KB) Mostar, Sveučilišta u Mostaru, generala HVO-a, te međunarodnh organizacija i institucija u BiH i kulturnih i znanstvenih institucija iz RH, kao i akreditiranih predstavnika medija iz BiH i inostranstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije