Odjelu Glavnoga vijeća HNSBiH za Drugi svjetski i Domovinski rat njemačko odlikovanje

Jučer je Povjerenik njemačke nacionalne komisije Volksbund za istočnu i jugoistočnu Europu Thomas Schock uručio Odjelu Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora za Drugi svjetski i Domovinski rat njemačko odlikovanje koje se dodjeljuje za osobite zasluge.

U sastavu njemačke delegacije koja je posjetila Mostar bili su još glavni revizor Volksbunda Horst Conradt i Goran Radić povjerenik za Hrvatsku i BiH.
Nacionalna komisija Volksbund u ime Savezne Vlade Njemačke pronalazi stratišta njemačkih žrtava rata u svojoj domovini i inozemstvu te se brine za njihovo dostojno pokapanje. Osim što pronalazi i daje odgovore o mjestima nestalih njemačkih vojnika, Nacionalna komisija savjetuje javna i privatna tijela, podupire međunarodnu suradnju u području nestalih u ratu te promovira mir i potiče susrete mladih na memorijalnim centrima.

U obrazloženju gosp Schocka Odjel primio odlikovanje zato što već dugi niz godina, putem osnovanih općinskih povjerenstava za istraživanje komunističkih zločina, dao veliki doprinos u pronalaženju i dostojnom pokapanju poginulih njemačkih vojnika.
Schock je dalje naveo da Odjel GV HNS BiH svojim radom poštiva deklaracije Europske unije o nacizmu, fašizmu i komunizmu i promiče europejstvo, a to su vrijednosti poštenja, suradnje i uspjeha.

Suradnja s Njemcima je sve bolja i bolja. Dali su pozitivno mišljenje na naš projekt Groblje mira na Bilima i preporučiti će ga svom upravnom odboru. Žele da im na groblju Mira dodijelimo jednu aleju gdje bi oni napravili njemačko groblje, priopćio je Niko Marušić iz Odjela za Drugi svjetski i domovinski rat