Obilježeno 25. godina od utemeljenja prve profesionalne postrojbe HVOa – “Ante Bruno Bušić”

Misno slavlje predvodio je biskup vojnog ordinarija mons. dr. Tomo Vukšić.  Nakon svete mise uslijedilo je mimohod koji je sa stijegovima krenuo od župne crkve do spomenika podignutog u spomen na 106 poginulih pripadnika ‘Bušića’. Zatim je uslijedila himna svih Hrvata „Lijepa naša“ u izvedbi klape Sv. Juraj – Hrvatske ratne mornarice i minuta šutnje kao počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zatim su uslijedili pozdravi gostima i uzvanicima sa svih strana, obiteljima poginulih, hrvatskim ratnim invalidima, članovima brojnih udruga i visokim časnicima. Na obljetnici su nazočila visoka izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine predvođeno članom Predsjedništva Mladen Begićom, ali i izaslanstva iz Republike Hrvatske na čelu s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, ministrom hrvatskih branitelja RH Tomom Medvedom i savjetnikom predsjednice RH za branitelje Antom Deurom.

Po polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočne je pozdravio predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić„ pukovnik Josip Duspara koji je rekao kako je postrojba služila na ponos i čast hrvatskom narodu. Da nisu gubili bitke u ratu, ali ih danas nažalost gubimo u miru i pozvao sve na zajedništvo u rješavanju problema braniteljske populacije.

 

Skupu se obratio i stožerni brigadir Anton Luburić koji je u svom govorurekao kako za njih u ratu nije postojala riječ zašto, već su svoje zadaće, koje su bile pred njima, izvršavali bez pogovora. Jedina zadaća koju još nisu izvršili, ali hoće, je izrada monografije ove postrojbe koja je u pripremi i svjetlo dana bi trebala ugledati sljedeće godine.

Na kraju svečanog slavlja jednosatnim koncertom nazočne je obradovala klapa Sv. Juraj – HRM.