Obilježena 25. obljetnica ustanovljenja Hrvatskog vijeća obrane u Čitluku, Čapljini, Neumu, Usori, Žepču, Zenici, Bosanskom Brodu i Derventi

U utorak, 4. travnja, u Čitluku je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa poginulim braniteljima Brotnja obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane.
Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen križa počast poginulim braniteljima odali su: predstavnici OS BiH predvođeni generalom Ivicom Jerkićem, predstavnici HNS-a, županijske i lokalne vlasti kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Moltiveni dio je predvodio fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja.
Čitluk

Čitluk3

Čitluk2
U Čapljini je svečanim događajima obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Obilježavanje svečanosti započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijećana Trgu hrvatske slobode u Čapljini.
U obilježavanju ovog svečanog događaja u Čapljini sudjelovali su Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatskog narodnog sabora, kao i županijske i lokalne vlasti.

Čapljina2

 

U Usori je obilježavanje 25. obljetnice bilo pred Središnjim spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Srednjoj Omanjskoj.
Uspomeni na poginule branitelje Usore, njih stotinu i deset, čija su imena ispisana na pločama uz spomenik, uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora i pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poklonili su se i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i lokalne vlasti.
Prisutnima, među kojima su se nalazili i učenici osnovne škole fra Ivana Franje Jukića, obratili su se Općinski načelnik Zvonimir Anđelić i Ilija Ivkić.
Gospodin Ivkić je u svom govoru iznio opširan pregled dešavanja na području naše Općine, od samog osnutka Hrvatske zajednice Usora, osnivanja 110. HVO brigade, ratnih dešavanja i podviga sve do samog kraja rata, posebno ističući hrabrost i moral usorskih branitelja.
Molitvu za poginule pripadnike Hrvatskog vijeća obrane predvodio je fra Ivica Vidak, župnik župe Sivša.

Usora

Usora2

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u utorak je na lokaciji Spomen križa poginulim braniteljima u Neumu, obilježena 25. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane.
Tom su prilikom uz počasni vod hrvatske komponente OS BiH u sastavu 1. bojne 4. brigade iz vojarne Božana Šimovića u Čapljini, položili cvijeće i zapalili plamen svijeće pripadnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata s područja Općine Neum te predstavnic Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, općinske vlasti i institucija.

Neum

Obilježavanja su održana na isti dan i u Žepču, Zenici, Bosanskom Brodu i Derventi.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor i Odjel za branitelje Domovinski rat organizatori su svečanog obilježavanja 25. obljetnice HVO-a, a samo obilježavanje se održava u svim općinama u kojima je djelovao HVO. Započelo je u subotu 1. travnja, a završit će 8. travnja središnjom svečanosti u Mostaru.