Mogherini i Hahn u zajedničkoj izjavi o aplikaciji BiH za EU: Ovo je dan slavlja za sve nas

Bosna i Hercegovina predala je danas zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Ova odluka uslijedila je nakon višemjesečnih napora bh. rukovodstva i vjerujemo da su ovo težnje bosanskohercegovačkog naroda, kazali su visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i europski povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi povodom predaje zahtjeva naše zemlje za članstvo u EU.

Oni kažu da je ovo dan slavlja za sve nas jer je Balkan prije samo dvadeset godina bila “jedna od užasnih stranica u knjizi europske historije.”
– Potrebno nam je jedinstvo u ovim vremenima punim izazova. Dok neke sile diljem našeg kontinenta dovode u pitanje samo postojanje naše unije, predaja zahtjeva Bosne i Hercegovine pokazuje potrebu za ujedinjenim europskog kontinenta, a ta potreba je i dalje snažna među našim narodima – navode Mogherini i Hahn.
Odluka da se preda zahtjev za članstvo pripada isključivo građanima i vladi Bosne i Hercegovine, i samo njima, navodi se u zajedničkoj izjavi. Europska unija uložila je trud u jačanje europske perspektive Bosne i Hercegovine.
Mogherini i Hahn su podsjetili da su posjetili Sarajevo mjesec dana nakon početka njihovog mandata 2014. godine.
– Tada je europska perspektiva Bosne i Hercegovine još bila blijeda. Nakon toga smo odlučili da zauzmemo drugačiji pristup prema zemlji. Taj pristup zasnovan je na odluci da konkretna pitanja budu prioritet, a to su građani ove države. Pragmatičan, ali i simboličan izbor, jer mi želimo da građani naše unije imaju bolji život – podvlače Mogherini i Hahn.
Pohvalili su uspjehe o pitanju Reformske agende, nazvavši ih impresivnim. Dodali su da sada ne bi bili tu da vodstvo zemlje nije preuzelo inicijativu.
U zajedničkoj izjavi, Mogherini i Hahn su kazali da svi moramo iskoristiti zamah i nastaviti vrijedno raditi. Reforme za poboljšanje ekonomskog rasta i socijalne pravde, vladavine zakona i javne administracije moraju biti implementirane.
Funkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine mora ostati prioritet, uključujući učinkovit i funkcionalan mehanizam koordinacije što se tiče europskih pitanja, navodi se u izjavi.
– Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon pristupanja Hrvatske omogućit će Bosni i Hercegovini normalizaciju trgovinskih odnosa s EU. Država će nastaviti uživati benefite naprednog trgovinskog i investicijskog režima dok štiti domaće proizvođače u skladu sa Sporazumom – naglašavaju oni.
Visoka predstavnica i europski povjerenik izrazili su očekivanje da će vlada na svim razinama adekvatno reagirati na izazove s kojima se zemlja suočava kada je u pitanju pravosudni sustav.
– I dalje postoje rane koje moraju zarasti. Ali, zajedno možemo pomoći jedni drugima u napretku prema budućnosti pomirenja. Zajedno možemo izgraditi snažniji europski kontinent gdje sve zajednice žive jedne uz druge i surađuju bez obzira na etničke, nacionalne i vjerske podjele. Dvadeset godina nakon rata došlo je vrijeme da pogledamo naprijed prema našoj zajedničkoj budućnosti uistinu ujedinjene Europe – kazali su visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i europski povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi.