Izjava predsjednika Glavnoga vijeća Bože Ljubića o presudi ICTYa Vojislavu Šešelju

Oslobađajuća prvostupanjska presuda Vojislavu Šešelju  koliko god je šokantna i skandalozna, obzirom na politiku Haškoga tribunala, ona se mogla i pretpostaviti.

Činjenica da Tužiteljstvo nije ni podiglo optužnice protiv glavnih aktera i pokretanja velikosrpske agresije-vrh JNA, a da su u prvom stupnju oslobođeni Stanišić i Simatović govori o tome da je od početka bila politika Tribunala, vjerojatno instruirana od određenih centara moći, da se otkloni bilo kakva veza Srbije u agresivnim ratovima prema Hrvatskoj i BiH.

Obrazloženje presude je još skandaloznije, u potpunoj suprotnosti  surovoj političkoj i ratnoj stvarnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Optužbe Tužiteljstva u obrazloženju presude  su ne samo negirane, već  one dobivaju pozitivne konotacije, a žrtve postaju (su)krivci. „Projekt velike Srbije je legitiman politički cilj, a ne kriminalni čin“…Parafraziram …Etničko čišćenje nesrpskog stanovništva s teritorija projektirane Velike Srbije, nije zločin jer su im stavljeni autobusi na raspolaganje radi napuštanja svojih ognjišta! Svjesno su zanemarene činjenice i  ranije presude Tribunala kao i Međunarodnog suda pravde u kojima je presuđen čak i zločin genocida.  Skoro, da je provedba tog projekta predstavljena kao miroljubivi humanitarni pothvat!

Koja je poruka i pouka iz ove presude u prvom redu susjedima Srbije?! Uzimajući u obzir činjenicu da isti Šešelj mjesecima nakon puštanja iz pritvora i na današnji dan nastavlja s istom propagandom koja je dovela do ratova u bivšoj Jugoslaviji. Uzimajući u obzir činjenicu da su danas na vlasti u Srbiji prvi suradnici Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića. Uzimajući u obzir činjenicu službene rehabilitacije četništva u Srbiji, poruka je da „velikosrpski projekt“ nije napušten.

Nažalost poruka  i pouka na osnovu ove presude ali i drugih iskustva u svijetu je da se usprkos lijepih članaka i proklamacija iz međunarodnih konvencija, suverenitet naroda i država ne može jamčiti samo na temelju međunarodnog prava i „pravde“, već na kapacitetima vlastite obrambene moći.

Dr. Božo Ljubić, predsjednik