Izaslanstvo HNS-a na obljetnici pokolja na Stipića livadi

Stipića livada 2015 4Izaslanstvo HNS-a predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićom sudjelovalo na obilježavanju 22-ge obljetnice stradanja civila i hrvatskih branitelja na Stipića livadi
DOLJANI, 28. 07. 2015. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana, danas je obilježena 22. godišnjica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993. mučki pogubili pripadnici Armije BiH.
U spomen na stradale, danas je služena Sveta misa zadušnica na kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih, nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast stradalima na Stipića livadi, odalo je i izaslanstvo HNS, koje je predvodio predsjedsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović.

Stipića livada 2015
Svetu misu za nevine hrvatske žrtve predvodio je fra Andrija Jozić, župnik župe u Doljanima.
Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini.
Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmjenjeni.
Pravosuđe BiH još nije procesuiralo počinitelje ovoga teškoga zločina nad civilima i zarobljenim vonicima HVO-a.