Predsjednik GV HNS dr. Božo Ljubić: Što je nama HNS?

U nastavku objavljujemo isječak iz govora predsjednika Glavnog vijeća HNS, dr. Bože Ljubića, sa sedmog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH održanog u Mostaru 28. siječnja:

Što je nama HNS i tko je HNS?

Naime, često možemo čuti u javnosti pa i od nas okupljenih ovdje, HNS je uradio ili nije uradio ovo ili ono, HNS bi trebao uraditi ovo ili ono. Često mi se čini da su ove primjedbe upućene predsjedniku HNS ili predsjedniku GV ili Predsjedništvu ili Glavnom vijeću.

Ja želim nama svima posvijestiti da smo svi mi okupljeni ovdje HNS i još nekoliko tisuća onih koji djeluju u institucijama i Narod koji nas je izabrao. I kad djelujemo u institucijama mi djelujemo u ime HNS-a Naravno da je najveća odgovornost na Predsjedništvu i Glavnom vijeću i od toga nitko ne bježi

GV HNS je nadstranački institucionalni okvir unutar kojeg se razmjenjuju informacije, utvrđuju ciljevi i stajališta, te koordiniraju i usmjeravaju aktivnosti po svim pitanjima od nacionalnog i strateškog značaja za Hrvate u BiH.

 

Uloga GV je koordiniranje i usmjeravanje djelovanja predstavnika HNS u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na razini države, federacije, županija, gradova i općina.

HNS BiH jeste, i treba još više biti, najviši oblik i najpotpuniji izraz institucionalne samouprave Hrvata u BiH  dok god je na snazi ovakav ustavni i administrativno teritorijalni ustroj B i H HNS BiH također vidim kao glavnog nositelja i provoditelja koncepta neteritorijalne autonomije (NTA) Hrvata u BiH.

  • Snaga HNS BiH je u jedinstvu svih političkih opcija s hrvatskim predznakom, jedinstvu koje daje političku snagu i moć prema vanjskom političkom okviru, ali i jedinstvu koje u unutarnjem okviru ne potire nego omogućava i afirmira društveni, politički i stranački pluralizam.
  • Hrvatska nacionalna politika treba biti čvrsta i jedinstvena kada su nacionalni interesi i strateške odluke u pitanju, ali, u isto vrijeme, pluralna, tolerantna i prilagodljiva kada su unutar nacionalne stvari u pitanju.
  • Hrvati su konstitutivan, tvorbeni narod Bosne i Hercegovine, stoga je istinska hrvatska nacionalna politika u isto vrijeme i državotvorna bosanskohercegovačka politika. HNS BiH jeste i želi biti institucionalni okvir u kojem se nacionalna i državotvorna politika stapaju u jednu politiku, politiku posvećenu afirmiranju hrvatske konstitutivnosti i bosanskohercegovačke državnosti.
  • HNS BiH nikome neće dopustiti negiranje hrvatske konstitutivnosti i jednakopravnosti s ostala dva konstitutivna naroda, niti će bilo kome dopustiti privatiziranje i prisvajanje državotvornosti.