Impresivna komemoracija na Beiburgu

Hrvatska konačno treba istražiti sve zločine, otkriti sve žrtve i odati im pijetet kako bi konačno mogla zatvoriti to razdoblje, glavna je poruka poslana na jučerašnjoj 70. obljetnici Bleiburške tragedije. Prema procjenama organizatora, u Bleiburgu se danas okupilo oko 50 tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Hrvati iz iseljeništva koji su došli na komemoraciju za žrtve Bleiburga i Križnog puta. Cijeli događaj prošao je bez incidenata, a pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović umjesto koje je jučer u Bleiburg došla izaslanica Bruna Esih. Među brojnim hodočasnicima bio je i cijeli vrh HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, savjetnik predsjednice RHVladimir Šeks, vrh HDSSB-a na čelu s počasnim predsjednikom Branimirom Glavašem i predsjednikom stranke Draganom Vulinom, Dražen Budiša, a pred sam početak euharistijskog slavlja došli su i branitelji koji više od 200 dana prosvjeduju u Savskoj 66 te zaradili veliki pljesak okupljenih. U Bleiburg su tako došli i Đuro Glogoški, Željka Markić…

bl1_831735S1 (1)

Euharistijsko slavlje vodio je kardinal Josip Bozanić, a za islamske žrtve pomolio se i muftija zagrebački Aziz Hasanović.

U svojoj propovijedi kardinal Bozanić ustvrdio je da se u našoj Domovini, posebno zadnjih godina, ponovno “žele oživjeti sukobi i stare ideološke podjele za koje se vjerovalo da su dijelom prevladane”.

Bleiburg, 16.05.2015 - Obiljezena 70. obljetnica stradanja i hrvatskog kriznog puta iz 1945. g.

– Raspiruje se mržnja, nameće se netrpeljivost i isključivost. Naime, nekima kao da je stalo produbljivati neistine ne bi li se produžio sukob i nasilje iz vremena totalitarizma. Nasuprot domoljubnom antifašističkom otporu iz Drugoga svjetskog rata danas se pojavljuje neka nova ideologija antifašizma s diskursom iz pedesetih godina prošloga stoljeća koju ne nalazimo u suvremenosti drugih europskih zemalja. Izmišljanje neke fašizacije Hrvatske hrani tu ideologiju i daje joj priliku da se njezini promicatelji predstavljaju borcima protiv tih navodnih pojava, skrivajući pravu narav svoga djelovanja i ne dopuštajući da hrvatsko društvo raste u slobodi, zajedništvu i suživotu, u čežnji za napretkom, pravednošću i mirom, u otklonjenosti od svakoga totalitarizma – propovijedao je Bozanić te zaključio da povijest treba pustiti povjesničarima te da je potrebno odmaknuti se od svih ideologija.

Bleibourg Livno

Izaslanica predsjednice Bruna Esih prigovorila je vladajućima jer su 2012. godine odlučili da Hrvatski sabor više ne bude pokrovitelj ove komemoracije.

– Nije povijesno istražen broj žrtava, ne znaju se još ni sva stratišta.Svaka žrtva je žrtva bez obzira gdje je ubijena. Sve te činjenice moramo istražiti kako bismo zatvorili to razdoblje – naglasio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Sličan stav ima i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je novinarima rekao da iako već 25 godina živimo u slobodnoj državi još uvijek nismo odali pijetet žrtvama na pravi način.

dsc04304_resize_183042

– Vrijeme je da se napokon imenuju svi odgovorni za ove grozne žrtve. Mi slušamo, rekao bih i licemjerna priznanja da se dogodio nekakav zločin u miru, ali nikako da imenuju tko je kriv. Hrvatska socijal-demokracija nikada neće biti prava socijal-demokracija dok se ne odrekne zločina Josipa Broza Tita, tek kad to naprave, rodit će se hrvatska ljevica – zaključio je Karamarko.