Dr. Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH u službenom posjetu SR Njemačkoj

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj socio-ekonomskoj situaciji u BiH s posebnim akcentom na EU perspektivu BiH

01.07.2016

Članovi Predsjedništva BiH započeli su službeni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj sa sastankom, u predsjedničkom dvorcu Bellevue u Berlinu, sa predsjednikom SR Njemačke Joachimom Gauckom.

Bundespräsident Joachim Gauck empfängt Dreier-Staatspräsidium von Bosnien und Herzegowina Bakir Izetbegovic (Vorsitzender, 2vl ), Dragan Covic(li) , Mladen Ivanic (re) .

Njemački predsjednik Gauck je iskazao veliki interes za aktualnom situacijom u BiH s posebnim akcentom na pitanje migracije mladih iz BiH ka Njemačkoj i Europi općenito, te evidentnom potrebom za boljim i tržištu rada orjentiranijim obrazovnim sistemom u BiH kakav je u Njemačkoj, a to je model kojeg su preuzele mnoge nove članice Europske Unije, istakao je. Naglasio je dobru integriranost i doprinos njemačkome društvu općenito građana porijekom iz BiH.

Na sastanku je ocijenjeno da su politički odnosi između BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja.

Potom je članove Predsjedništva BiH na trgu ispred Ureda kancelarke Savezne Republike Njemačke (Bundeskanzleramta) dočekala njemačka kancelarka Angela Merkel s kojom su, nakon ceremonije svečanog dočeka s intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, članovi Predsjedništva BiH održali sastanak.

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj socio-ekonomskoj situaciji u BiH s posebnim akcentom na EU perspektivu BiH. Njemačka kancelarka smatra da je zahvaljujući britansko-njemačkoj inicijativi došlo do značajnih pomaka istakavši kako će Njemačka i dalje pružati pomoć BiH na njenom EU putu, kako financijski, tako i u drugom obliku.

Članovi Predsjedništva BiH su potom u zgradi Konrad Adenauer Fondacije uzeli učešća u okruglom stolu te fondacije na temu “Bosna i Hercegovina u Berlinskom procesu” na kojem je raspravljano o implementaciji Reformske agende i o putu BiH ka EU.

Članovfi Predsjedništva  i jpg

Nakon toga članovi Predsjedništva BiH su održali radno-konzultativni sastanak sa predstavnicima njemačke privrede na čelu sa predsjednikom Odbora njemačke privrede za Istočnu Evropu dr. Wolfgangom Bücheleom.

Predsjedništvo BiH