Članovi Predsjedništva BiH borave u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Prvog dana službenog posjeta, članovi Predsjedništva BiH sastali su se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović. Ceremonija svečanog dočeka je bila ispred Ureda predsjednice Republike Hrvatske, uz pozdrav zastavama i intoniranje himni Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne je predao prijavak predsjedatelju Predsjedništva BiH i predsjednici Republike Hrvatske i pozvao predsjedatelja dr. Dragana Čovića da izvrši smotru Počasne bojne. Održan je tête-à-tête susret članova Predsjedništva BiH i predsjednice Republike Hrvatske, nakon čega je uslijedio bilateralni razgovor službenih izaslanstava BiH i Republike Hrvatske.

Čović Kolinda poč stroj2 zg 9. 3 2016
Potvrđeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi BiH i Hrvatske, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na najvišoj i visokoj razini.
Istaknuto je da treba potaknuti održavanje sastanaka i suradnju izvršne vlasti dviju zemalja, uključujući održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Rečeno je da je zajednička sjednica prigoda za zaključivanje nekoliko usuglašenih sporazuma, ali i prigoda da se sagledaju načini za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja. Razgovarano je o mogućnostima promicanja ekonomske suradnje dviju zemalja, te mogućnosti proširenja suradnje i zajedničkih projekata u područjima energetske i putne infrastrukture.
Izraženo je zadovoljstvo što je uzvratni posjet Predsjedništva BiH Republici Hrvatskoj uslijedio nakon predaje zahtjeva BiH za europsko članstvo, te istaknuto da je potrebno iskoristiti zamah u provedbi reformi u procesu europskih integracija i uložiti napore u nastavak reformskih procesa.
Predsjednica Republike Hrvatske izrazila je pomoć i potporu Republike Hrvatske u korištenju iskustava na putu BiH za članstvo u EU. Ponovila je čestitke zbog predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU i podcrtala da je interes Hrvatske da BiH napreduje na putu ka euroatlantskim integracijama. Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost i očekivanje da će se nastaviti potpora i pomoć koju je Republika Hrvatska do sada pružila BiH u procesu integracija u EU.
Razgovarano je i o dobrosusjedskoj suradnji i jačanju regionalnih inicijativa, a u kontekstu povezivanja teritorija Jugoistoka Europe. Naredni najavljeni Summit procesa Brdo-Brijuni, koji će biti održan u Sarajevu 28. i 29. svibnja 2016. godine, je i prigoda za nastavak razgovora o regionalnoj suradnji.
U bilateralnim razgovorima službenih izaslanstava obje zemlje sudjelovali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač.
Grabar Kitarović posebno je naglasila da je Hrvatska zainteresirana za položaj Hrvata u BIH. Kada je u pitanju ekonomija posebno se razgovaralo o Jadransko-jonskoj cesti te izgradnji koridora 5c, a predsjednica RH kaže da bi zajedničkim snagama dvije zemlje mogle osigurati novac iz EU fondova za ove projekte.
Predsjedatelj Čović posebno je naglasio da će prijateljstvo Hrvatske doći do izražaja kada na red dođe pitanje uređenje Bosne i Hercegovine. “Vi morate biti partneri i tražiti da legitimni i legalni predstavnici svih naroda budu izabrani i budu oni koji će predstavljati te narode“, rekao je Čović i dodao da bi uskoro moglo doći do izmjena izbornog zakona po pitanjima Mostara i presude Sejdić-Fici, javlja TV1.
Kao ključne ekonomske projekte Čović je još naveo i most Svilaj kao zajednički projekt dvije zemlje te izrazio nadu da će ga raditi domaće kompanije s obje strane. On je dodao da je za BiH od velikog značaja energetska infrastruktura ističući mogućnost dovođenje plina u BIH sa juga Hrvatske.
Most u blizini Svilaja raditi zajedničke tvrtke jer je zajednički projekat. Energetska infrastruktura je preznačajna i tu mora puno više da se učini pa čak i plin s juga hrvatske u BIH.
Hrvatska predsjednica nije htjela komentirati novinski članak objavljen u Jutarnjem listu o posebnom planu RH za BIH koji bi, po medijskim napisima, treba biti proveden u četiri tačke.

DSC_3464