Čilić: Moramo zbiti svoje redove ako želimo opstati

U sklopu drugog ciklusa HNS Plus programa, u utorak (25.20.) s početkom u 20 sati u prostoru HNK Mostar predstavljena je knjiga Zvonimira Čilića “Ljudi i vrijeme”.

Predstavljači ove vrijedne knjige su bili: Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH, dr. fra Iko Skoko i novinar Tvrtko Milović.

Događaju su nazočili brojni Čilićevi prijatelji i kolege iz Mostara i Hercegovine te studenti iz središnje Bosne. Rupčić je svoje izlaganje o knjizi temeljila na stradanju obitelji dviju heroina Anice Jurić iz Kaknja i Serafine Lauš iz Viteza koje su u proteklome ratu izgubile muževe i po tri sina, a i same su bile ranjene.

“Ključno pitanje upućeno svima nama je zašto ih ne znamo” – kazala je Rupčić.

I doista, nismo ni svjesni kako mi u Hercegovini, a o sunarodnjacima u Hrvatskoj da i ne govorimo, vrlo malo znamo o teškom stradanju srednjobosanskih Hrvata. Zbog toga je ova knjiga kolege Zvonimira Čilića utoliko i vrjednija jer nam pomaže razumjeti njihovu kalvariju.

Fra Iko Skoko se u svome izlaganju prisjetio Bijeloga puta i osvjedočenog prijatelja Hrvata središnje Bosne, nedavno preminulog dr. Slobodana Langa.

Čilićev mlađi Kolega Tvrtko Milović kazao je da “mi možemo biti sretni što imamo Zvonimira Čilića, jer ga ovi drugi nemaju”.

Čilić je kazao kako je ponosan što mu se pružila prilika predstaviti knjigu u Mostaru. “Ja sam podrijetlom Hercegovac, moji su preci iz Međugorja i ovdje se osjećam kao kod kuće. Mi Hrvati u BiH moramo biti jedinstveni, zbiti svoje redove jer samo tako možemo opstati” – kazao je Zvonimir Čilić na predstavljanju knjige u Mostaru.