Borjana Krišto o predaju zahtjeva BiH za članstvo u EU: Ovo je veliki dan za BiH, za njezine narode i građane

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo da je danas Bosna i Hercegovina i službeno predala zahtjev za članstvo u Europsku uniju, ocjenjujući da je to veliki dan i događaj za BiH, za njene narode i građane.
Po njenim riječima, taj zahtjev, odnosno aplikacija je izraz da želimo pristupiti toj jednoj velikoj obitelji i da o „svemu tome postoji jedan veliki konsenzus“.
Krišto navodi da nas nakon predaje zahtjeva, odnosno aplikacije, čeka ogroman posao, „uvažavajući sve složenosti i specifičnosti BiH“.
– Očekuje nas veliki rad, traženje kompromisa, ispunjavanje svih onih uvjeta koji su postavljeni pred nas Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i sve ono što je pobrojano u uvjetima svake zemlje, odnosno koje postavi EU pred zemlje kandidate – kazala je Krišto novinarima danas u Sarajevu.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je uime BiH predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu.
Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji upriličena je u Briselu.
(Vijesti.ba / FENA)