6. zasjedanje Hrvatskoga narodnoga sabora: Za jednakopravnost Hrvata u BiH i BiH u NATO-u i EU

U radu Sabora sudjelovalo je 428 sabornika iz 12 političkih stranaka, čime je Sabor okupio sve hrvatske političke stranke koje imaju svoje vijećnike u općinskim vijećima ili zastupnike u skupštinama županija, entiteta i parlamenta BiH.

MOSTAR, 28.02.2015. Danas je u Mostaru u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače održano VI. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.

Više od 450 izabranih zastupnika Hrvata i dužnosnika izvršne vlasti okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo hrvatskog HDZ-a koje predvodi glavni tajnik Milijan Brkić, kao i predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici.

sabor2

Hrvatski narodni sabor na današnjem VI. zasjedanju u Mostaru usvojio je deklaraciju kojom se predlaže nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

Prema prijedlogu Deklaracije ističe se kako je 20 godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu BiH ‘neostvarena država’ jer je njezin daytonski ustroj ‘ozakonio nepravdu, nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što je najveće posljedice ostavilo po položaj Hrvata’.

sabor3

Pojašnjava se da se Hrvatima na izborima nameću predstavnici od brojnijih naroda, preusmjeravaju financijska sredstva, negira pravo na raspolaganje prirodnim resursima, onemogućava zaštita nacionalnog i kulturnog identiteta.

Zbog toga se u deklaraciji poziva na sazivanje nove Međunarodne konferencije za BiH na kojoj bi se usvojio novi ustav zemlje koji bi ‘kreirao simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda’.

sabor6

HNS u prijedlogu rezolucije ističe euroatlantski put Bosne i Hercegovine, uz ustavne promjene, ‘najvažnijim strateškim prioritetom i doprinosom miru i stabilnosti’.

Na zasjedanju je usvojena i posebna izjava o Domovinskom ratu u kojoj se izražava protivljenje krivotvorenju istine o Domovinskom ratu, ulozi Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

U radu Sabora sudjelovalo je 428 sabornika iz 12 političkih stranaka, čime je Sabor okupio sve hrvatske političke stranke koje imaju svoje vijećnike u općinskim vijećima ili zastupnike u skupštinama županija, entiteta i parlamenta BiH.

sabor5

Za predsjednika HNS-a jednoglasno je izabran dosadašnji predsjednik dr. Dragan Čović dok će Predsjedništvo činiti 28 članova, od kojih su polovica predstavnici političkih stranaka, koji imaju vijećnike ili zastupnike koji su danas nazočili konstituiranju Sabora. Drugu polovicu članova Predsjedništva HNS-a izravno su birali izaslanici na saboru.

Tako su u Predsjedništvo HNS-a izabrani: Vlado Džoić – HDZ BiH, Ivan Musa – HKDU, Ljiljana Lovrić – HSS BiH, Vesna Pinjuh – HSP Herceg Bosne, Željko Koroman – Hrvatski pravaški blok, Pero Barbarić – Pepi – HKDU – HRAST, Milijan Nakić – Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Martin Raguž – HDZ 1990, Anto Lozančić – HSS Stjepan Radić, Zvonko Jurišić – HSP BiH, Miro Grabovac – Titan –  HDU i Josip Perić – Hrvatska neovisna lista.

Drugu polovicu članova Predsjedništva izaslanici su izabrali glasovanjem. U Predsjedništvo HNS-a su izabrani: Borjana Krišto, Lidija Bradara, Marinko Čavara, Zdenko Ćosić, Perica Jelečević, Roman Jurić, Mario Karamatić, Marija Rapo, Ivica Kovačević, Marija Češkić, Mato Zovko i Radoje Vidović.

Hrvatski narodni sabor BiH je političko predstavničko tijelo bh. Hrvata, kojeg čine hrvatski vijećnici i zastupnici izabrani u općinska i gradska vijeća, županijske skupštine, skupštine dvaju entiteta te u državnu skupštinu.

U završnom obraćanju dr. Dragan Čović predsjednik HNS-a se zahvalio na povjerenju te kazao kako će Predsjedništvo HNS-a napraviti plan rada, koji će biti obvezan za sve hrvatske dužnosnike u institucijama vlasti, koji će poslužiti i kako bi bili mjerljivi rezultati u odnosu na postavljene zadaće. Također je kazao kako odluke Predsjedništva HNS-a nikada neće biti produkt političke volje jedne političke stranke ili opcije.

Predsjedništvo HNS-a u narednom će razdoblju izabrati novo Glavno vijeće, kao izvršno tijelo, te Savijet HNS-a, kao savjetodavno tijelo, koje će činiti ugledne osobe iz oblasti, znanosti, kulture i drugih sfera života.