Groblje mira na Bilima – Obilježena 72. obljetnica velikog stradanja hrvatskog naroda

Prigodom Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma, Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, danas je na Bilima organizirao obilježavanje 72. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoraciju za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Spomen područje „Groblje mira na Bilima“, na platou između Mostara i Širokog Brijega, iz godine u godinu poprima svoj novi izgled. Danas je svečano misno slavlje ispred crkve sv. Josipa, predvodio fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

4

Uz veliki broj vjernika, događaju su nazočili  predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo HDZ-a Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine te predsjedatelj Predsjedništva BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom.

DSC00012 (Copy)

Program obilježavanja 72. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda započeo je kulturno – glazbenim programom u 11:30 sati, nakon čega je služena sv. misa u 12.00 sati.

Nakon sv. mise svirana je hrvatska himna i započeo je komemorativni dio ovoga događaja, pozdravni govori i polaganje vijenca te pokop zemnih ostataka 111 neidentificiranih žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća.

Nazočnima se najprije obratio Iija Vrljić, pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, Vrljić je podsjetio da je Groblje mira zamišljeno kao hrvatsko nacionalno i međunarodno spomen područje, skupno mjesto žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata na kojem će biti podignuto 50.000 križeva s imenima i prezimenima poginulih vojnika i civila.

Drugi govornik bio je fra Miljenko Stojić, dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske  biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Fra Miljenko je u svome obraćanju kazao da svaki čovjek zavrjeđuje barem mjesto za pokop, mjesto na kojem njegovi bližnji mogu zapaliti svijeću.

Izaslanstvo iz Republike Hrvatske kojeg je u ime premijera Andreja Plenkovića, predvodio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas također se obratio nazočnim te poručio: Hrvatski narod prošao je puno križnih putova. Puno hrvatskih kostiju ostalo je na tim stratištima i upravo te kosti i te žrtve neka budu temelj na kojem ćemo graditi našu budućnost. Prijepori postoje oko prošlosti, oko budućnosti, kojim putem ići… Prošlost nam je zajednička, život koji živimo – živimo ga licem u lice, okrenuti jedni drugima, a budućnost će biti onakva kakvu je svi zajednom napravimo, druge nam nema“.

U nemogućnosti odazvati se pozivu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, uputila je pismo i pozdrav svim sudionicima misnog slavlja i komemoracije, uz želju: „da i ovo spomen okupljanje bude snažan podsjetnik na istinu o velikim stradanjima hrvatskog naroda tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, s čvrstim uvjerenjem da su sve nevine  žrtve  ugrađene u pobjedu i slobodu, koju smo  ostvarili u Domovinskom ratu.“

Nakon prigodnih obraćanja uslijedilo je polaganje vijenca. Vijenac je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno dr. Draganom Čovićem, izaslanstvo Vlade i Sabora RH predvođeno tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milas te potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem.

Nazočni su se još dugo zadržali u ugodnom razgovoru uz domjenak koji je priređen zahvaljujući nesebičnim dobročiniteljima kojima su se organizatori od srca zahvalili.