U Počitelju obilježena 25. obljetnica početka Lipanjskih zora

Povodom 25. obljetnice osloboditeljske akcije Lipanjske zore u Počitelju je održan Središnji skup zahvala hrvatskim braniteljima.

Okupljenim u Počitelju prigodnim riječima obratili su se Lazo Martinovića, u ime koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina.

Lazar Martinović, predsjednik udruge nositelja ratnih odličja u svom govoru posjetio je na važnost osloboditeljske akcije Čagalj odnosno Lipanjske zore kojom su oslobođeni veliki dijelovi jugoistočne Hercegovine, naglasivši kako je ova akcija omogućila i deblokiranje te konačno oslobađanje i Dubrovačkog primorja. U izjavi za RPČ Lazo Martinović je naglasio da su dobrovoljci odigrali najvažniju ulogu u akciji Lipanjske zore.

7. lipnja 1992. godine u 5 sati je desetominutnom topničkom paljbom započela operacija Čagalj, kojom su pripadnici hrvatskih postrojbi u akciji poznatijoj kao “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine” oslobodili šire područje doline rijeke Neretve. Oslobođeni su tada okupirani dijelovi općina: Mostar, Čapljina, Stolac, Neum i Ravno. Oslobođeno je područje od oko 1.800 četvornih kilometara.