Obilježena 25. obljetnica HVO-a

Proteklih dana obljetnice osnutka HVO-a obilježavane su u 42 općine i grada u BiH, a završna, središnja svečanost organizirana je danas u Mostaru, misom, u katedrali, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred konačno završenog spomenika hrvatskim braniteljima na, preuređenom trgu Hrvatskih velikana, te svečanom akademijom u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosače.

Nakon mise u mostarskoj prvostolnici, pripadnici Prvog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji baštine tradiciju HVO-a s mnogobrojnim ratnim zastavama u vojnom mimohodu, praćeni vojnom glazbom, iza kojih su bili, članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, BiH, najviši dužnosnici Hrvata u BiH, generali HVO-a i HV-a, te predstavnici braniteljskih udruga stigli su na trg Hrvatskih velikana, gdje su polaganjem jednog vijenca i paljenjem jedne svijeće iskazali jedinstvo Hrvata i u odavanju počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Ministar branitelj Republike Hrvatske Tomo Medved  kazao je u svom govoru na svečanoj akademiji kako će njegovo ministarstvo učiniti sve da se stečena prava hrvatskih branitelja sačuvaju i u suradnji s HNS-om i braniteljskim udrugama kroz jedinstveni zakon koji će usvojiti Hrvatski sabor nađu najbolja rješenja za sve hrvatske branitelje.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović naglasio je kako je HVO branio i obranio svoj dom, svoju domovinu i svoj narod u svojoj domovinu Bosnu i Hercegovinu.

– Siguran sam da će ovo biti prijelomna godina, da će hrvatska šestorka u Haagu koja nije vodila svoj rat dobiti drugostupanjsku presudu, kakvu svi priželjkujemo, jer smo vodili obrambeni i oslobodilački rat, jer bi se u protivnom o nama govorilo kao zločincima.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je i kako se “mučkim uhićenjem hrvatskih branitelja u Orašju i obavještajnim i paraobavještajnim informacijama, tko je što znao, a tko nije, željelo podijeli Hrvate u BiH, ali se u tome, kako je rekao, nije uspjelo.

Najavio je i završetak izgradnje još jednog spomenika hrvatskim braniteljima kod mostarske katedrale, koji će biti otkriven na obilježavanju 25. obljetnice “Lipanjskih zora”- kojom se proslavlja najveća vojna pobjeda HVO-a, oslobađanje doline Neretve i jugoistočne Hercegovine od srpsko-crnogorske agresije.

Izrazio je i uvjerenje kako će BiH do kraja godine se izboriti za kandidatski status za članstvo u EU, te MAP, “jer nam drugog puta nema”.

Predsjednik Čović se osvrnuo i na inicijativu novoizabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o stvaranju carinske unije, kazavši “poštujemo svakoga i svačije ideje, ali mi svoj put znamo to su članstvo u EU i NATO.

Govorio je i o tome kako bi “bošnjačka ljevica na izborima sljedeće godine birala hrvatskog, a bošnjačka desnica bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, kazavši kako će se Hrvati u BiH znati izboriti za svoju jednakopravnost.

– Nema nas puno, ali ima dovoljno da se izborimo da ostanemo ovdje i da se izborimo za svoju jednakopravnost u BiH i reorganiziramo BiH kao što smo reorganizirali HVO, kazao je predsjednik Čović.