Ljubić: Posebice smeta i brine što se sumnjiče oni koji su branili Posavinu

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić (HDZ) podržao je u četvrtak akcije hrvatske Vlade, predsjednice Republike i drugih institucija prema krizi nastaloj nakon uhićenja desetorice časnika HVO-a u Bosanskoj Posavini.

“Očekujem da će se diplomatskim bilateralnim i multilateralnim kontaktima s tijelima BiH te s našim partnerima u EU i NATO-u naći dobra rješnja da počinitelji zločina budu odgovarajuće kažnjeni, da se počinitelji strogo individualiziraju i da se potpuno napusti selektivni nacionalno i politički motiviran progon koji je trenutno na sceni u BiH”, rekao je Ljubić na sjednici Odbora koji je nakon njegova izlaganja nastavio raditi bez javnosti.

Ljubić je ustvrdio da ništa što se događa u BiH, nije slučajno. Pravosudni sustav u BiH je sve, samo ne nezavisan, pa su mogući progoni poput ovog u Posavini, rekao je Ljubić izražavajući bojazan da se stvar time neće završiti.

U prilog tome naveo je da u posljednjih 15 godina ni jedan tužitelj nije dočekao kraj mandata, da je predsjednica suda u BiH “otvoreno govorila” o pravosudnoj mafiji.

“Svako zlo nije uvijek za zlo, ponekad je i za dobro, u najmanju ruku Hrvatska se probudila”, ustvrdio je Ljubić zadovoljan što hrvatska javnost, napokon pokazuje zanimanje za događaje u susjednoj BiH na koje je, kaže, i sam ranije upozoravao, ali bez ikakvog odjeka u medijima, a time i javnosti.

Ljubić je članove Odbora izvijestio da nema novih momenata u vezi s uhićenjima u Posavini, da je jedan od uhićenih časnika Baotić pušten iz pritvora, a ostali zadržani.

Predsjednik Odbora za Hrvate poručuje međutim, da zabrinjava selektivan pristup prema sumnjičenju i optuživanju branitelja HVO-a i to ekstenzivnim korištenjem zapovjedne odgovornosti bez ikakvih argumenata o istinskoj zapovjednoj krivnji.

“Još više brine da se takav pristup ne koristi prema pripadnicima vojski druga dva naroda u BiH”, naglasio je Ljubić.

Poručio je i da se ne može prihvatiti “ni plošno, ekstenzivno korištenje”, pa i zlouporabu koncepta i kvalifikacije tzv. zločinačkog pothvata koja se “gotovo isključivio primjenjuje prema pripadnicima HVO-a”.

Kaže da u kontekstu uhićenja u Posavini posebice smeta i brine što se sumnjiče pripadnici HVO-a, oni koji su branili Posavinu i prije su procesuirani nego oni koji su je napadali.

Ljubić podsjeća da su te stvari mogle biti poznate hrvatskoj javnosti i ranije, da je i sam prije godinu dana, u više navrata upozoravao na to, no da su njegova upozorenja ostala bez odjeka u hrvatskim medijima, javlja Dnevnik.ba.

Dok se percipiralo da je to samo problem šestorice bosanskih Hrvata u Haagu, čini se da u Hrvatskoj to nije bilo prepoznato kao problem, primjećuje Ljubić i naglašava da je “to problem i Hrvatske”.

Upozorava pritom kako druge “dvije strane” u BiH imaju motive da na optuženičku klupu stave i HVO i HV – predstavnici Srba jer je združenim akcijama slomljena kralježnica velikosrpskog projekta, dok s druge strane, bošnjačka politika u javnim istupima već dugo operira s dvije agresije na BiH, Srbije i Hrvatske.

Smatram da ovo pitanje zaslužuje pozornost i hrvatske vlasti i medija, rekao je Božo Ljubić.