HNS PLUS u Kiseljaku: Oblak boje kože Nebojše Lujanovića

U okviru programa HNS PLUS, splitski književnik i profesor na tamošnjem Filozofskom fakultetu, Nebojša Lujanović na književnoj večeri kroz razgovor s Tvrtkom Milovićem, predstaviti roman Oblak boje kože, 8. lipnja. u 19 sati u Paviljonu Srednje škole Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku.

Lujanovićev „Oblak boje kože“, u izdanju Frakture (2015), prema mnogobrojnim kritikama, a između ostalih i one iz pera Jagne Pogačnik „zaslužuje mjesto u lektirama“.

Oblak boje kože, književno je djelo koje je sasvim sigurno jedan od važnijih događaja u postjugoslovenskoj literaturi posljednjih godina ne samo zbog činjenice što govori o temi višestoljetne diskriminacije Roma već, prije svega, jer je umjetnički itekako vrijedno ostvarenje koje nas podsjeća kako se romani zapravo pišu, što smo, čini se, prilično zaboravili. Od Zagreba do Bosne, od sadašnjosti do prošlosti, od romskoga geta u središtu Zagreba do Auschwitza i slabije poznatoga romskoga Holokausta, od sanjanog normalnog života do ratnih trublji, Nebojša Lujanović u svome novom romanu Oblak boje kože pripovijeda o krivnji i pravdi, o žrtvama i onima drugima, prije svega o Romima i njihovoj kulturi, o onima istinskim drugima koje ne vidimo i koji su uvijek u središtu tragedije, navodi Fraktura.

Ulaz na sve događaje u sklopu HNS PLUS programa je besplatan.

S ciljem promocije kulture i umjetnosti, Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH pokrenuo je projekt HNS PLUS koji će kroz nekoliko ciklusa najširoj zainteresiranoj javnosti ponuditi sadržaje iz kulture kao što su književne večeri, gostovanja kazališnih predstava, koncerta i slično.

U više od mjesec dana HNS PLUS će svoje programske aktivnosti održavati kroz prvi ciklus u Mostaru, Travniku, Tuzli, Širokom Brijegu, Posušju i Kiseljaku.