Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner održao predavanje

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner održao je predavanje o temi “Uloga parlamenata u multinacionalnim državama”.

Reiner na Filozofskom2

Akademik Reiner je istaknuo da je potrebno stalno informiranje i omogućavanje dijaloga između dvaju strana, onih koje je narod izabrao u parlament i tog istog naroda te je dodao da zastupnici ne smiju zaboraviti tko ih je i zašto izabrao.

Osvještavanje odgovornosti i obveze parlamentaraca znači njihovo nastojanje da zainteresirane građane informiraju o svom djelovanju, i to kombinacijom svih dostupnih sredstava komunikacije. Time se može unaprijediti proces donošenja odluka u parlamentu i harmonizirati interese svih građana unutar zajednice pa i one multinacionalne, samo što je to puno složenije u multinacionalnim zajednicama“, objasnio je akademik Reiner.

Reiner na Filozofskom1

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je istaknuo da Reiner ima bogato parlamentarno političko iskustvo „nama tog iskustva treba jer Bosna i Hercegovina očekuje i svoju aplikaciju i svoj put za Europu.

Reiner je istaknuo značaj dijaloga jer se identitet ne može kretati jednosmjerno. „Jedan identitet ne smije sputavati drugi i ne može ga se nametati jer je takva priroda stvari“, objasnio je Reiner.

Nama je važno da se Reiner pojavi na Sveučilištu zbog našeg identiteta i imidža, s druge strane, mi smo danas pozvali studente politologe, novinare i studente odnosa s javnošću, njegovo iskustvo će biti korisno za naše studente u izučavanju složenih sustava“, rekao je dekan Tomić.

Govoreći o položaju hrvatskog naroda u BiH, Reiner je kazao kako je hrvatski narod konstitutivan narod na papiru, dodavši da je ta konstitutivnost, u smislu jednakopravnosti, ostvarena u političkim sferama za razliku od nekih prijašnjih vremena kada su drugi birali predstavnike hrvatskog naroda.