Sjednica Glavnoga vijeća: Naš prijedlog za Mostar je ustavan i očekujemo nastavak dijaloga sa SDA i drugima

Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora održalo je danas u Mostaru svoju sedmu sjednicu. Na dnevnom redu bila su teme zaključci proširene zajedničke sjednice Predsjedništva HNS, GV HNS i dužnosnika iz reda HNS u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti,     Informacija o aktivnostima parlamentarne  Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva, te   Ustavno-pravni aspekti implementacije presude Sejdić-Finci i provedba izbora u Gradu Mostaru-

Voditelj Odjela za ustavno pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora  Bariša Čolak izrazio je žaljenje što kolege iz SDA nisu prihvatile prijedlog HDZ-a oko uređenja grada Mostara te odbile daljnji dijalog te dvije stranke koji je bio najavljen proteklog vikenda.

– Kada je u pitanju uređenja Grada Mostara, kolegama iz SDA smo poslali prijedlog koji je apsolutno na tragu provođenja presude Ustavnoga suda i u potpunosti je usklađen s Ustavnom F BiH,  kao i s relevantnim odredbama Izbornoga zakona BiH – izjavio je Čolak nakon današnje sjednice. Međutim, kazao je on, iz vrha SDA u subotu je stigla informacija da prijedlog HDZ-a nije prihvatljiv.

– Ja i dalje želim vjerovati da je to dobar prijedlog i da bismo trebali što prije sjesti s kolegama iz SDA kako bi konačno izbori u gradu Mostaru bili provedeni – kazao Čolak, ocjenjujući kako bi bilo nedopustivo i neodgovorno da se i ove godine izbori u Gradu ne provedu.

– Želim vjerovati da će narednih deset dana doći do sastanka jer je dijalog jedini način da se dođe do rješenja, a ostalo je i  premalo vremena jer onda nažalost dolazimo u tešku poziciju budući da se prijedlog mora provesti kroz parlamentarnu proceduru do početka svibnja, a u onih 150 dana, koliko ostaje do izbora, ne može se mijenjati izborno zakonodavstvo – napomenuo je Čolak.

SDA je nedavno izišla sa svojim prijedlogom za preuređenje Grada Mostara kojim je predviđeno donošenje posebnog zakona o gradu Mostaru koji bi bio urođen s dvije općine.

Prema prijedlogu SDA, općine bi imale nadzor na teritorijem, ljudima i novcem, dok bi Grad imao protokolarnu ulogu.

– Problem je što prijedlog SDA zadire direktno u Ustav FBiH , a on je definirao Grad Mostar kao jednu jedinicu uprave ili lokalne samouprave i bez izmjene Ustava nemoguće je ne samo predlagati nego i doći do takvog rješenja – ocijenio je Čolak.

Dodao je kako je prijedlog HDZ-a BiH poštovao odredbe Ustava koji definire Grad Mostar kao jednu jedinicu lokalne uprave i samouprave.

– Poštovana je u potpunosti odluka Ustavnoga suda koja je utvrdila diskriminaciju vrijednosti glasa u Mostaru jer smo imali prije odluke Ustavnoga suda takav odnos gdje je glas jednoga gradskoga područja Jugoistok u odnosu na Jugozapad bio 400 posto vrjedniji. Također, poštovali smo i da središnja zona ima jednake mogućnost, odnosno glasači iz središnje zone imaju jednaku mogućnost kao i ostali što je također bio predmet odluke Ustavnog suda i u skladu s relevantnim odredbama Izbornoga zakona koje govore o jednakoj zastupljenosti – objasnio je Čolak.

Tajnik Glavnog vijeća HNS-a Josip Merdžo smatra kako je pred njima još jedno razdoblje pokušaja usuglašavanja stavova s tim da bi te stavove trebalo svesti pod jedan zajednički naziv.

– Biti poprilično udaljen kada je u pitanju ustavna pozicija, ustavne odredbe i presuda suda zahtjeva ipak jednu fleksibilnost da se dođe u realan okvir s kojeg je moguće postići dogovor – zaključio je Merdžo.

Na novinarsko pitanje je li bilo govora o vezivanju Mostara uz Travnik, kako su prenosili neki mediji, Čolak je kazao kako je to problem koji bi se trebali tako rješavati, ali da nije bilo, uvjetno kazano, s druge strane nekakve ozbiljnije volje da se bave tim pitanjem.