Osuda mučkoga napada na Duju Šantića sina generala Vlade Šantića

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat najoštrije osuđuje mučki napad na Duju Šantića, sina nestalog generala Hrvatskoga vijeća obrane Vlade Šantića koji se dogodio sinoć u stubištu zgrade u Mostaru gdje živi. Tražimo od mjerodavnih institucija žurnu istragu i otkrivanje počinitelja i nalogodavaca ovog planiranog kukavičkog čina.
Napad se dogodio samo nekoliko dana nakon 21.-ve obljetnice nestanka generala Vlade Šantića i javnoga skupa potpore obitelji Šantić u Mostaru, koji je imao za cilj poticanje konačnog otkrivanje nalogodavca i ubojice generalna Šantića.
Sinoćnji brutalni napad na sina generalna Šantića Duju, koji je na javnom skupu jasno izrekao imena mogućih krivaca za smrt svoga ova Vlade, mogao bi biti smjer sigurnosnim tijelima i za otkrivanje nalogodavaca i krivaca za tragični nestanak generala Šantića.
Žalosna je činjenica da se i nakon više od dva desetljeća fizički napadaju žrtve ratnih žrtava da bi ih se ušutkalo, a mjerodavnim institucijama poslala poruka da će i njih stići isto ako nastave ozbiljnu i profesionalnu istragu. Ovakvi napadi imaju za cilj zastrašiti također i sve one koji se bore za istinu o Domovinskom ratu.
Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat su uz obitelj nestalog generala HVO-a Vlade Šantića, i ustrajat će na otkrivanju istine cijeloga slučaja.
Slavno Marin, voditelj Odjela

ŠANTIĆI: Nikakve šipke, palice, prijetnje i zastrašivanja ne mogu nas obeshrabriti

Obitelji Šantić obratila se javnosti povodom napada na Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića.

“U povodu napada na našeg oca, supruga i brata Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića u nedjelju, 13. ožujka u 18.20 sati u stubištu zgrade u kojoj živi s obitelji u Ulici Stjepana Radića u Mostaru oglašavamo se s priopćenjem u kojem želimo upoznati svekoliku javnost BiH i susjedne Republike Hrvatske s okolnostima napada i njegovim posljedicama.

Duje je napadnut oko 18.20 sati u stubištu zgrade u kojoj živi s obitelji od strane dvojice nepoznatih napadača naoružanih metalnom šipkom koji su ga napali čim je ušao u zgradu i počeli udarati po glavi i tijelu nanoseći mu tjelesne ozlijede. Zahvaljujući Dujinoj spremnosti i umijeću u samoobrani uspio je izbjeći teže posljedice, a napadači su pobjegli u nepoznatom smjeru”, navodi obitelj u priopćenju za javnost.

“Odmah nakon napada Duje je pod policijskom pratnjom u stanju traume i šoka odveden u Centar urgentne medicine SKB – a Mostar gdje mu je pružena liječnička pomoć i gdje je zadržan na promatranju. Dan poslije u jutro, 14. ožujka 2016. godine Duje Šantić je dao iskaz u MUP – u HNŽ-a.

Ovim putem želimo opovrgnuti sve glasine i medijske napise kako se radi o pokušaju razbojstva i otuđenja osobne imovine. Duji Šantiću nije otuđeno niti novac, niti osobne stvari. Iste su pronađene u unutrašnjosti postave pocijepane jakne koju je nosio.

Obitelj Šantić drži kako je sinoćnji mučki napad na kućnom pragu na Duju Šantića reakcija na brojne Dujine medijske istupe i organiziranje mirnog prosvjednog skupa 8. ožujka 2016. godine na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru u kojem za činjenicu da 21 godinu traži nestalog oca Vladu Šantića, generala HVO – a drži odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovog podređenog Hamdiju Abdića- Tigra”, ističe u priopćenju obitelj Šantić.

“Na koncu želimo svekolikoj javnosti BiH i susjedne Republike Hrvatske poručiti da se ne bojimo, da nećemo odustati u traženju istine i pravde za našu obitelj. Nikakve šipke, palice, metode zastrašivanja i prijetnje ne mogu nas obeshrabriti da ustrajemo u našoj pravednoj borbi u pronalaženju zemnih ostataka našeg oca, supruga i djeda. Pravda koja se odgađa 21 godinu nije pravda, nego agonija jedne obitelji koja zaslužuje svoj smiraj. Vjerujemo i kako će policijske strukture profesionalno odraditi svoj dio posla i pronaći nalogodavce i počinitelje mučkog napada na člana naše obitelji Duju Šantića”, navodi se u priopćenju obitelji Šantić./HMS/