HNS Gl 4jpgProširena sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) i Glavnog vijeća HNS-a s nositeljima izvršne i zakondavne vlasti na razini BiH, entiteta, distrikta Brčko, predsjednicima Vlada i predsjednicima Skupština iz stranaka članica HNS-a održana je danas u Mostaru.

Na sjednici  se govorilo o funkcioniranju vlasti na svim razinama i tijeku reformi u odnosu na ciljeve iz Deklaracije HNS-a.

Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a na sjednici su pozdravili predaju zahtjeva BiH za članstvo u EU, te naglasili konstantno djelovanje na ubrzavanju puta BiH prema EU i NATO-u, kao jednog od temeljnih ciljeva  HNS-a.

Na sjednici je doneseno niz zaključaka i još jednom je naglašena opredjeljenost za nastavak ukupnih reformi, ne samo zboh ubrzanja puta prema  EU, već i zbog deemokratizacije i stabilnosti BiH. Na sjednici HNS-a data je potpora ministrici financija i dopredsjednici Vlade Federacije BiH Jelki Milićević za Odluku o raspodjeli javnih prihoda po županijama te svim drugim ministrima i dužnosnicima HNS-a protiv kojih se vodi medijski rat.
Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a zaključilo je kako svi ministri i dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora rade odgovorno i profesionalno svoj posao.

Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a zaključili su kako treba inzistirati na reformi pravosuđa, intezivirati promjene Izbornog zakona BiH te ustrajati na reformi javnog RTV sustava.

HNS Gl 3

Zaštiti dignitet Domovinskog rata i branitelja te odbaciti tužiteljsku praksu pri pokušaju nametanja kolektivne odgovornosti u optužnicama temeljenim na konstrukciji “zajedničkog zločinačkog pothvata”, koji se pokušava nametnuti zapovjednicima HVO-a i hrvatskom narodu u BiH,  jedan je od donesenih zaključaka na danas održanoj sjednici.

Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a također su zaključili kako u narednom razdoblju trebaju raditi na kadrovskom jačanju ureda Glavnog vijeća i odjela GV.HNS Gl 1

Na održanoj sjednici data je potpora inicijativi za raspravu u Hrvatskom saboru o ispunjavanju obveza RH prema Hrvatima izvan RH, posebno prema Hrvatima u BiH.