Predsjednik HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović na radnom doručku s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović

Čović Kolinda doručak
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je iskazala punu potporu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine
ZAGREB, 02.02.2016. Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović informirao je predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović o aktualnim političkim odnosima, aktivnostima vezanim za provedbu preostalih obveza na europskom putu BiH, te pratećim izazovima i poteškoćama.
Predsjednica Republike Hrvatske je čestitala predsjedatelju Predsjedništva BiH na objavi datuma podnošenja zahtjeva za članstvo u EU. Zajednička je ocjena da se radi o povijesnoj prekretnici, koja će nepovratno učvrstiti europsku perspektivu BiH. Složili su se da se radi o velikom iskoraku koji otvara prostor za nove, do prije nekoliko mjeseci nezamislive, mogućnosti. Stoga je posebice važno da njegov istinski značaj prepoznaju svi relevantni institucionalni akteri, kako u BiH, tako i unutar EU.
Predsjednica Republike Hrvatske je iskazala punu potporu europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i reformskim naporima koje poduzimaju sve razine vlasti u BiH, izuzetno cijeneći vodeću ulogu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u tom procesu.
Republika Hrvatska će snažno nastaviti podupirati euroatlantski put Bosne i Hercegovine i zalagati se za poštivanje načela definiranih u relevantnim rezolucijama Europskog parlamenta, a na temelju ustavnog imperativa ravnopravnosti konstitutivnih naroda. U tom pogledu sugovornici su se složili da će politički dogovor oko izmjena izbornog zakona, uz puno uvažavanje temeljnih ustavnih načela, dodatno pojačati vjerodostojnost bh. vlasti i uvelike olakšati političke procese u zemlji, te značajno unaprijediti njezin ugled na međunarodnom planu.
Hrvatska je najbliži i najiskreniji partner BiH na njezinom europskom putu, te će iz perspektive svog dragocjenog i recentnog iskustva u procesu pristupanja EU nastaviti svesrdno pomagati BiH, sve do trenutka kada ona postane punopravna članica Europske unije.
Sugovornici su dogovorili intenziviranje kontakata i suradnje u predstojećem razdoblju.
Predsjedništvo BiH