Ljubić i Čordaš o povratku Hrvata u Republiku Srpsku

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš razgovarao je sa predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i zastupnikom u Saboru Republike Hrvatske prof. dr Božom Ljubićem o povratku Hrvata na područje Republike Srpske.
Ministar Čordaš upoznao je sugovornika o redovitim programskim aktivnostima Ministarstva, koje se i ove godine završavaju u predviđenim rokovima.
On je Ljubića upoznao i o drugim, zajedničkim, projektima koje Ministarstvo implementira, kao što je Projekat rekonstrukcije stambenog fonda OPEC, u okviru kojeg je do sada izgrađeno 47 kuća za hrvatske povratnike u Republiku Srpsku, a zahvaljujući uštedama koje su ostvarene tijekom realiziranja projekta, planirana je izgradnja dodatnih 10 stambenih jedinica.
Ministar je govorio i o Projektu rekonstrukcije stambenih jedinica koji se financira iz kredita Saudijskog razvojnog fonda, a u okviru kojeg je planirana izgradnja 47 stambenih jedinica za Hrvate povratnike na područje Republike Srpske. Kao najznačajniji zajednički projekt izdvojio je Regionalni program stambenog zbrinjavanja, kojim će na području Srpske za Hrvate biti osigurano 1.800 stambenih jedinica.
Ministar je dodao da protekle godine nije bilo implementiranja ovih projekata zbog zastoja u radu Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine, ali, obzirom da je Komisija formirana krajem studenog ove godine, da on očekuje da se u idućoj godini nastavi realiziranje spomenutih projekata.
Ministar za izbjeglice i raseljena lica je podsjetio da, prema evidenciji Ministarstva, na području Republike Srpske postoji preko 5000 kuća, kao i određen broj stanova, u vlasništvu Hrvata, koji su uvjetni za stanovanje, ali da obnova stambenih jedinica, ne znači ujedno i povratak. Povratnicima je, pored stambenog prostora, potrebno osigurati i druge uvjete za život, prije svega izvor prihoda, što se ostvaruje realiziranjem projekata održivog povratka. Čordaš je rekao da Ministarstvo svake godine dio sredstava izdvaja za ove namjene, ali da to nije dovoljno, te da je potrebno da se uključe i druge institucije i pojedinci.
Čordaš je rekao da je pomoć Vlade Republike Hrvatske, koja se dodjeljuje putem Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uglavnom koncentrirana na institucije, te su tako protekle godine osigurana sredstva za Katolički školski centar u Banjoj Luci i Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Derventi za rekonstrukciju Doma kulture. Odobreni su i novi projekti banjolučkog Karitasa i zemljoradničke zadruge Livač. Ipak, od sredstava Vlade Republike Hrvatske koja su namijenjena pružanju pomoći Hrvatima izvan Hrvatske, proteklih godina je tek 5-10% usmjeravano na pružanje pomoći Hrvatima u Republici Srpskoj.
On je istaknuo da bi bilo veoma značajno za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini da Saborski odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske vode ljudi koji žive na ovom području i koji znaju potrebe Hrvata koji žele ovdje da se vrate.
Prof. Ljubić je dao potporu radu Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, i dodao da je veoma značajno za hrvatske povratnike u Srpsku da imaju svoje predstavnike u Vladi Republike Srpske, koji mogu da djeluju na terenu i pruže im pomoć u procesu povratka.
On je izrazio spremnost da se tijekom mandata u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora založi da značajniji dio pomoći Vlade Republike Hrvatske bude usmjeren za pružanje pomoći Hrvatima u Republici Srpskoj.
Sugovornici su se složili da je potrebno poboljšati suradnju Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srpske da bi se Hrvatima povratnicima u Republiku Srpsku osigurala potrebna pomoć i potpora, a posebno su se osvrnuli na mogućnost udruživanja sredstava kroz zajedničke projekte, čime bi se postigli mnogo veći efekti ulaganja.
Sastanku su nazočili i savjetnici ministra Drago Vidović i Pero Josipović.
Čordaš i Ljubić su zajedno posjetili i Franjevački samostan Petrićevac, gdje su razgovarali sa župnikom i gvardijanom samostana fra Ivom Orlovcem, nakon čega su se sastali sa pomoćnim biskupom baljolučkim mons. dr Markom Semrenom u prostorijama Banjolučke biskupije.